Zijn advieskosten van de bank aftrekbaar?

Advieskosten van de bank

Nicole Goud
Getty Images

Vorig jaar heb ik een lijfrentespaarrekening geopend. Voor het advies heeft mijn bank een rekening gestuurd. Kan ik dat bedrag aftrekken voor de inkomstenbelasting?

Nee, dat is niet mogelijk. Sinds 1 januari 2013 worden advieskosten in rekening gebracht. Vanaf 1 januari 2014 geldt dat ook voor beleggingsadviezen. Deze kosten zijn nooit aftrekbaar. De enige uitzondering zijn de advieskosten voor de verkrijging of het oversluiten van een hypotheek. Dit geldt zowel bij de aankoop van een woning, als bij een verbouwing.

N.B. Indien de factuur die u heeft ontvangen een combinatie is van werkzaamheden voor bijvoorbeeld uw lijfrente en uw hypotheek, is het verstandig om aan uw adviseur om een specificatie van de uren voor het hypotheek- en het lijfrenteadvies te vragen.

N.B. In het geval dat de hypotheek ook voorziet in een deel dat niet aftrekbaar is, bijvoorbeeld omdat de lening deels niet voor de eigen woning is aangegaan (bijleenregeling, meefinancieren consumptief krediet), dan mogen de advieskosten die hierop betrekking hebben niet in aftrek worden gebracht.

Auteur