Racecursus gedekt door motorverzekering

Goed nieuws voor motorfans

motor
Getty Images

Een motorrijder moet de schade vergoed krijgen van een val tijdens een cursus op een racecircuit. Hoewel deelnemers aan die cursus een racelicentie krijgen, is het niet per se een training met snelheidselement.

Dit blijkt uit een bindende uitspraak van de Geschillencommissie Financiële Dienstverlening van het Kifid. In deze zaak had een motorrijder in Frankrijk een cursus gevolgd, die volgens de geschillencommissie gericht is om sneller te kunnen rijden met als doel deelnemen aan motorraces. Zo werden de rondetijden opgenomen, moesten de deelnemers speciale banden monteren en konden deelnemers een racelicentie C verkijgen. Dit lijkt op een rijvaardigheidstraining met een snelheidselement. Zo’n training valt onder de uitsluitingen van de verzekering, zodat er geen dekking is.

Lage snelheid
De motorrijder kon aantonen dat hij tijdens de training alleen technieken heeft geleerd die hij op de openbare weg mag gebruiken. Bovendien is de schade – bijna 2500 euro aan de motor en 300 euro aan zijn motorpak – ontstaan bij een lage snelheid. De geschillencommisise oordeelde daarom dat verzekeraar Univé zich niet kan verschuilen achter de uitsluiting van een training met snelheidselement. De verzekeraar moet de schade daarom vergoeden.

Bron: www.kifid.nl/fileupload/jurisprudentie/GeschillenCommissie/2014/Uitspra…

Auteur