Afkicken op kosten van de fiscus?

Alcoholisme
Getty Images

Vorig jaar is mijn man met pensioen gegaan. Omdat hij hele dagen thuis was, had ik snel in de gaten dat hij veel dronk. Uiteindelijk bleek hij verslaafd. Na een aantal gesprekken met hem, wilde hij gaan afkicken. Dit betekende opname en daarna intensieve begeleiding met eerst een psycholoog en daarna gespreksgroepen. Een deel van de opnamekosten is vergoed. We moesten zelf ook heel wat betalen. Zijn deze kosten nu aftrekbaar (in mijn aangifte inkomstenbelasting 2013)?

Het is hiervoor van belang is dat u kunt aantonen dat sprake is van een ziekte en dat de behandeling plaatsvond om medische redenen. Dit lijkt inderdaad het geval. De verslavingskliniek is een ziekenhuis en uw man heeft een geneeskundige behandeling ondergaan die zijn geestelijke toestand moest verbeteren en/of de voortschrijdende aantasting van zijn algehele fysieke toestand moest beperken. Dit geldt ook voor de kosten van de bezoeken aan de psycholoog. Onder de aftrekbare ziektekosten vallen alleen de behandel- en reiskosten van uw man (voor zover niet vergoed). De kosten van het bezoek aan de gespreksgroep lijken in eerste instantie niet aftrekbaar. Verder zijn uw eventuele reiskosten ook niet aftrekbaar; dit zou anders kunnen zijn indien u aannemelijk kunt maken dat uw man niet zelfstandig kon reizen.

N.B. Voor de duidelijkheid attendeer ik u erop dat ziektekosten uiteraard slechts aftrekbaar zijn voor zover ze niet worden vergoed of vergoed zouden kunnen worden.

Auteur