Ik kan mijn vakbond na 50 jaar niet opzeggen…

Stilzwijgend verlengen

kalender
Getty Images

Op 1 november dit jaar was ik 50 jaar lid van vakvereniging FNV Bondgenoten. Ik heb daarmee naar mijn gevoel mijn bijdrage wel geleverd en wil het stokje over geven aan de nieuwe generatie. Op 26 november heb ik mijn lidmaatschap voor 2014 opgezegd. Maar volgens de FNV kan dat niet, mijn opzegging had voor 1 oktober binnen had moeten zijn. Nu zit ik er nog aan vast tot 31 oktober 2014. Mag dat?

De FNV is geen bedrijf, zoals ABN of Philips, maar een vereniging. Daarom vallen ze voorlopig niet onder de nieuwe wet, die het stilzwijgend verlengen van abonnementen of verzekeringen verbiedt. Dat betekent dat het lidmaatschap van de FNV automatisch een jaar doorloopt, als je niet voor een bepaalde datum opzegt. Ander voorbeeld van zo’n grote organisatie is de ANWB, waar je ook steeds voor een jaar lid bent en steeds voor 15 november moet opzeggen voor het nieuwe jaar.

Volgens de regels moet uw opzegging een maand voor de oorspronkelijke inschrijfdatum binnen zijn. Als die inschrijfdatum 1 oktober is, moet u die opzegging voor 1 september versturen, anders zit u er dus weer een jaar aan vast. Die oorspronkelijke inschrijfdatum staat op de ledenpas.


Bij verzekeringen en veel abonnementen bedraagt de opzegtermijn meestal een of twee maanden na de eerste contractperiode. Ook bij abonnementen voor internet, telefonie en televisie kan na het eerste contract van een of twee jaar, het abonnement per maand opgezegd worden, ook als het stilzwijgend verlengd is.

Auteur