Extra contributieverhoging mag soms

Jaarcontributie van verenigingen

spaarvarken
Getty Images

Ik ben lid van een vereniging die midden in het seizoen, per 1 januari, de contributie met een eenmalig bedrag verhoogt. Ben ik verplicht dat bedrag te betalen? Heb ik nu het recht om midden in het verenigingsjaar op te zeggen, zonder de hele jaarcontributie te betalen?

In principe kan je de contributie van een (sport)vereniging niet binnen een boekjaar opzeggen. Dit in tegenstelling tot verzekeringen of abonnementen van een sportschool, waar je na het eerste contractjaar met een opzegtermijn van een of twee maanden vanaf kan.


Vaak moeten de leden het geld van de contributie in een op twee termijnen ophoesten. Steeds vaker is er ook een systeem met automatisch incasso, waarmee een maandbedrag wordt afgeschreven. Dan komt zo’n betaling niet zo hard aan. Opzeggen moet een maand voor het begin van het nieuwe verenigingsjaar plaats vinden, in uw geval dus voor 1 augustus.

Contributieverhoging

De hoogte van de contributie wordt jaarlijks vrij democratisch vastgesteld op de algemene ledenvergadering. Bijna altijd treedt de contributieverhoging dan pas bij het begin van het nieuwe seizoen in werking. Soms heeft de penningmeester vastgesteld dat er een duidelijk gat in de begroting zit en wil hij dat met een snelle, soms eenmalige verhoging dichten.  Of dat voor leden aanleiding kan zijn de contributie eerder op te zeggen en de club te verlaten, ligt aan de statuten.  Als die een tussentijdse verhoging mogelijk maken, zitten de leden echt aan de verhoging vast. Is dat niet het geval dan zouden de leden de vereniging met een maand opzeggen kunnen verlaten. Maar heel duidelijk is het verenigingsrecht daar niet over. De vraag blijft dan of ze recht hebben op terugbetaling van het bedrag dat ze ‘voor de rest van het seizoen’, al betaald hebben. Veel (sport)verenigingen hebben het deze dagen vaak moeilijk het hoofd financieel boven water te houden. Ze bestaan vaak door de inzet van een beperkte groep vrijwilligers, dat kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Auteur