Geen toeslag als inkomen partner na 2015 lager wordt

Voorkom misverstanden

geld in hand
Getty Images

Ik ben 60 jaar. Mijn man is al met pensioen. Hij krijgt AOW, maar geen toeslag voor mij, omdat ik van mijn baan bij het ministerie van Defensie wachtgeld krijg. Dat gebeurt tot m’n 65e verjaardag. Het pensioen dat ik daarna krijg is heel laag, terwijl het nog bijna anderhalf jaar duurt voordat ik AOW krijg. Mijn vraag: hebben wij recht op de AOW-toeslag vanaf het moment dat mijn wachtgeld ophoudt? Mijn man is tenslotte van voor 1950. Daarna wordt de toeslag pas afgeschaft.

Voor de vele mensen die in een dergelijke situatie terecht komen, zal ik het zo duidelijk mogelijk uitleggen. In 2015 vervalt de toeslag. Er is dan alleen recht op een toeslag als de AOW'er voor 1 januari gehuwd of samenwonend was, en voor 1 januari 2015 een gedeeltelijke of hele toeslag ontving. Bovendien moest hij of zij geboren zijn vóór 1 november 1949, of geboren zijn in november of december 1949 en voor 1 april 2015 een gedeeltelijke of hele toeslag ontvangen hebben. Sorry, simpeler kan ik het niet maken.


U ontvangt nu geen toeslag.  Vanaf oktober 2018 heeft u  een lager inkomen en zou er recht op een toeslag kunnen zijn.  Maar de toeslag  zal niet gaan herleven, omdat u niet aan de hierboven genoemde  voorwaarden voldoet. U krijgt dus geen toeslag.


Er zijn overigens veel misverstanden over de partnertoeslag. Veel mensen denken dat de leeftijd van een (veel) jongere partner meetelt om voor de toeslag in aanmerking te komen. De regeling geldt echter voor de leeftijd van degene die AOW gerechtigd is. Als die in 1950 of later geboren wordt, krijgt hij of zij voor de jongere partner geen toeslag meer, als deze geen of weinig eigen inkomen heeft.

Auteur