Geldkwesties februari 2014

euro's
Getty Images

Mijn verhuurder wil een nieuwe cv-ketel plaatsen en wil daarna de huur verhogen. Mag dat? Ik verhuur een kamer en ontvang AOW, ben ik dan samenwonend? Het antwoord op deze en andere vragen leest u in de geldkwesties van deze maand.

Meebetalen aan onderhoud lift
Ik woon op de begane grond van een appartementencomplex en nu is mij gevraagd in één keer een flink bedrag te betalen voor het onderhoud van de lift. Ben ik daartoe verplicht?

Ja. U bent niet alleen eigenaar van uw eigen appartement, maar samen met alle andere eigenaren ook van het hele gebouw. Alle bewoners/eigenaren zijn verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). De VvE zorgt onder andere voor het onderhoud van het gebouw, zoals de liften, het dak, groot schilderwerk en dergelijke. Bij een goed functionerende VvE betalen de leden iedere maand een bijdrage voor een reservefonds om het onderhoud te betalen. Blijkbaar is er in het reservefonds van uw appartementencomplex onvoldoende geld om het liftonderhoud te betalen en heeft de VvE besloten dat alle leden een eenmalige bijdrage moeten betalen. Overigens: als het goed is, is dat besluit tijdens de vergadering van de VvE -genomen. Op dat moment had u vragen kunnen stellen en een tegenvoorstel kunnen doen.

Kamer verhuren als AOW’er
Ik verhuur een kamer en ik ontvang AOW. Ben ik daardoor samenwonend voor de SVB?

Nee. Als u een commerciële relatie hebt met uw huurder, bent u volgens de SVB geen samenwoner en zijn er geen consequenties voor uw AOW. Let op: u moet dit goed regelen en duidelijk op papier zetten. Maak een huurcontract en bereken een reële prijs, geen vriendenprijsje. U moet kunnen aantonen, bijvoorbeeld met bankafschriften, dat de huur daadwerkelijk wordt betaald. Ook is het aan te raden de huurprijs ieder jaar te verhogen. De SVB heeft voorbeeldhuurcontracten die u kunt gebruiken. U vindt ze op de site van de SVB.

Partnerpensioen van ex
De eerste echtgenote van mijn man is ernstig ziek. Zij ontvangt een deel van zijn pensioen. Als zij komt te overlijden, wat gebeurt er met dat pensioen. Krijg ik dat?

Dat ligt aan de afspraken die uw man tijdens de scheiding met zijn ex heeft gemaakt. Als bij de echtscheiding de wettelijke verdeling is gevolgd, dan zal uw man zijn volledige pensioen gaan ontvangen nadat zijn ex is overleden. Is er bij de echtscheiding gekozen voor conversie, dan heeft uw echtgenoot definitief afstand gedaan van een deel van zijn pensioen. Zijn ex heeft een zelfstandig recht op pensioen gekregen. Na haar overlijden stopt de pensioenuitkering en deze gaat niet terug naar uw man.

Wie betaalt bij struikelpartij?
Ik ben onlangs gestruikeld omdat ik in een kuil in het trottoir stapte. Ik heb een pijnlijke knie en heb mijn broek gescheurd. Kan ik de gemeente hiervoor aansprakelijk stellen?

Mogelijk. Een gat in het trottoir of een losliggende stoeptegel kan een gebrek aan de weg zijn en bij een gebrek kan de gemeente aansprakelijk zijn. Aan de ene kant moet u er als voetganger rekening mee houden dat een trottoir nooit egaal is, dus voor een struikelpartij is de gemeente niet per definitie aansprakelijk. Aan de andere kant hoeft u op een trottoir niet bedacht te zijn voor al te grote hoogteverschillen. Veel hangt dus af van de plaatselijke situatie. Bij een flink gat in een goed trottoir hebt u meer kans dan bij een hobbelig achterafpaadje. Is er een duidelijk gevaarlijke plek in het voetpad, dan kunt u altijd proberen de gemeente aansprakelijk te stellen.

Huurverhoging door nieuwe cv-ketel
Mijn verhuurder wil een nieuwe, zuinige cv-ketel plaatsen en daarna wil hij de huur met €5 per maand verhogen. Mag dat?

Dat ligt eraan. Cruciaal hierbij is de vraag of deze nieuwe cv-ketel uw woongenot vergroot. Biedt die nieuwe ketel u meer comfort? Dan is het een woningverbetering en dan mag uw verhuurder de huur verhogen. Levert die nieuwe ketel niet meer comfort op en is er alleen sprake van het vervangen van een oude cv-ketel voor een nieuwe, dan valt dit onder onderhoud van uw woning. Daarvoor mag uw verhuurder geen hogere huur vragen. Als u meent dat de nieuwe ketel onderhoud is, dan kunt u dit kenbaar maken bij uw verhuurder. Is hij het daar niet mee eens en wil hij de huurverhoging doorzetten, dan kunt u naar de Huurcommissie stappen. Dat kunt u tot drie maanden na het plaatsen van de nieuwe ketel doen.

Testament & notaris
Mijn man is overleden. Hij had ooit een testament laten opmaken bij een notaris in Apeldoorn. Ik woon nu aan de andere kant van het land. Moet ik naar deze notaris?

Nee. U kunt bij iedere notaris terecht. Deze zal het Centraal Testamentenregister raadplegen en het laatste testament opvragen. Dat zal ongetwijfeld bij zijn collega in Apeldoorn zijn.

Erfenis op aan schulden
Mijn zoon zit in de schuldsanering. Als ik kom te overlijden, wordt mijn erfenis dan aan de schuldeisers uitbetaald?

Ja. De bewindvoerder van uw zoon treedt in zijn plaats en bij een positieve erfenis zal hij deze aanvaarden. Een negatieve erfenis zal hij verwerpen. De positieve erfenis gaat naar de boedelrekening en daarmee betaalt de bewindvoerder de schuldeisers.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine