Is het kunnen krijgen van internet geen recht?

Overal internetten

hangmat
Getty Images

Ik woon in het buitengebied van Dinteloord in West-Brabant. Er is hier nauwelijks bereik voor internet en mobiele telefoon. De KPN zegt hier niets aan te kunnen doen. Maar zijn ze daartoe niet verplicht? Internet is toch een eerste levensbehoefte geworden? De gemeente plaatst z’n bekendmakingen toch ook niet meer in een krantje, maar doet dat online?

Internet is een recht, maar snel internet niet. De KPN is verplicht vaste communicatie te leveren die geschikt is voor internetgebruik. Dat betekent in principe een analoge aansluitlijn voor een datasnelheid van 56 kilobyte per seconde. Bij deze snelheden is er geen sprake van breedbandinternet,  maar van een internetinbelverbinding.


In z’n algemeenheid hebben Nederlanders niks te mopperen over internet. De KPN overdrijft niet als ze zeggen dat  er weinig landen zijn met zo’n goede landelijke dekking als Nederland.  En dan hebben we het in de meeste gevallen over snelle breedbandverbindingen.

Begrip

De KPN  begrijpt overigens goed dat u graag betere voorzieningen heeft, omdat we inderdaad steeds afhankelijker worden van telecommunicatie. ,,Toch moeten wij elke keer afwegen of de investering in een extra mast,  opweegt tegen de voordelen die slechts een paar klanten daarvan hebben”, zegt KPN. Het bedrijf stelt dat door de uitrol van nieuwe technieken zoals het 4G-netwerk, ook de situatie van klanten zoals u, verbetert. Ook pairbonding, dat  de vaste lijn verbetert, kan uw internet sneller maken.

Auteur