Waarom kost de ene sneeuwruimer meer dan de andere?

Groot verschil in prijzen

sneeuwschuiver
Getty Images

De stoep sneeuwvrij houden kan alleen met een hulpje. Wat is er zoal te koop?

De laatste winters heeft het opvallend veel gesneeuwd. In 2010 en 2011 lag er wekenlang zoveel sneeuw dat de gemeenten hun straten niet meer schoon kregen. In 2012 viel het mee, maar afgelopen winter kwam de sneeuw opnieuw met bakken uit de hemel en lag er toch weer achttien dagen sneeuw. De goeie ouwe sneeuwschuiver is hierdoor herontdekt. Vroeger was dat een steel met een houten plank er tegenaan getimmerd. Maar ook sneeuwschuivers gaan mee in de vaart der volkeren. Ze zijn lichter, gestroomlijnder en soms zelfs elektrisch.

Sneeuwschuiver
Een sneeuwschuiver hebt u al voor minder dan een tientje. Zo verkoopt de Hema er een voor €9,95. Deze schuiver is 40 centimeter breed en is eigenlijk een combinatie van schep en schuiver. De steel is van hout en het zwarte blad is voorzien van een metalen stootrand. De schuiver is bestand tegen een temperatuur tot -20 ºC. Na jarenlange ervaring geeft de auteur de voorkeur aan een iets breder, licht gebogen blad van 50 centimeter breed en opstaande kanten. Die zijn volop te krijgen bij zaken als Praxis, Gamma en grote tuincentra. Ze hoeven niet veel meer dan €15 te kosten en schuiven heerlijk weg. In de herfst zijn ze trouwens ook prima te gebruiken om bladeren mee te scheppen.

Sneeuwblazer
Voor wie het professioneel wil aanpakken, is er de sneeuwblazer op benzinemotor. Husqvarna heeft bijvoorbeeld een modelletje met rupsbanden voor €2999. Het apparaat heeft onder meer verwarmde handvatten. Dat is natuurlijk hartstikke handig voor mensen met een oprit van een kilometer of vier. Of voor een ijsvereniging.
Een alternatief voor de gewone man of vrouw die het schuiven te zwaar vindt, is de elektrische sneeuwblazer van Kinzo (onder andere te koop bij www.winkelwagenonline.nl voor €84,95 exclusief bezorgkosten). Het apparaat is eigenlijk niet meer dan een steel met een open trommel eraan die de sneeuw (tot een hoogte van maximaal 15 centimeter) wegblaast. De werkbreedte is 26 cm. De sneeuwblazer is iets minder zwaar dan de bekendere bladblazer. Nadelen zijn er wel. Je moet een lang snoer hebben. En het apparaat werkt minder goed bij plaksneeuw.

Meer prijskaartjes
Benieuwd naar nog meer rare prijsverschillen tussen artikelen? Wij hebben voor u de volgende prijskaartjes nader onderzocht.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine