Regels tegemoetkoming verzoek wijziging voorlopige aanslag aangescherpt

Nicole Goud
Getty Images

Onlangs heb ik een voorlopige aanslag ontvangen. Nu verwacht ik dat deze aanslag te hoog is vastgesteld. Kan ik hier iets tegen ondernemen?

U schrijft in uw vraag niet over welk belastingjaar deze voorlopige aanslag (VA) is opgelegd. Ik kan uw vraag dan ook niet precies beantwoorden. Het antwoord hangt namelijk grotendeels af van het belastingjaar en van het feit of er over het betreffende jaar al wel of niet een aangifte is ingediend.

Het is in zijn algemeenheid zo dat in het geval dat een belastingplichtige meent dat de VA is vastgesteld op een ander bedrag dan het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld, hij de inspecteur kan verzoeken om deze VA te herzien. Naar aanleiding van uw vraag merk ik op dat de regels met betrekking tot de VA onlangs zijn gewijzigd. Tot voor kort werd eigenlijk bijna altijd aan dit verzoek tegemoet gekomen (mits hier een redelijke onderbouwing aan ten grondslag lag). De staatssecretaris heeft echter met ingang van 28 januari 2014 de regels op dit punt gewijzigd. Hierdoor hoeft een inspecteur een VA niet meer te herzien als:

  • Wijzigingen in de wettelijke bepalingen en andere wijzigingen die voor de heffing van belasting van belang kunnen zijn niet, niet tijdig, niet juist of niet volledig in de automatisering zijn of kunnen worden doorgevoerd, waardoor hiermee bij de vaststelling van de VA geen of niet op de juiste wijze rekening is gehouden.
  • Het bedrag van de VA niet aanmerkelijk afwijkt van het bedrag waarop de aanslag vermoedelijk zal worden vastgesteld.


Hiermee wordt volgens de staatssecretaris onder meer voorkomen dat de VA ook moet worden aangevuld als deze mogelijk niet aanmerkelijk afwijkt van de vermoedelijke aanslag.

N.B. Een belangrijke rol speelt overigens dat het in een later stadium aanpassen van de automatisering voor de VA of het handmatig aanpassen van massaal vastgestelde VA's tot onevenredige risico's en uitvoeringslasten voor de Belastingdienst zou leiden.

Auteur