Bezwaar tegen bekeuring: niet wachten op de acceptgiro

Getty Images

Een paar weken geleden vond ik een bekeuring onder mijn ruitenwissers. Ik vond dit vreemd, want volgens mij hoefde ik op dat tijdstip op die dag niet te betalen voor het parkeren van mijn auto. Ik heb de bekeuring mee naar huis genomen en was van plan om hier bezwaar tegen te maken en was in afwachting van de definitieve besvestiging van mijn parkeerovertreding, namelijk de acceptgiro. Deze kwam inderdaad enkele weken later. Uiteindelijk (binnen twee weken nadat ik de acceptgiro heb ontvangen) heb ik bezwaar aangetekend, maar kreeg te horen dat ik hiervoor te laat was. Dit kan toch niet zomaar?

Wanneer u niet betaalt voor parkeren waar dit wel verplicht is, kan de parkeerpolitie u een boete (bekeuring) uitreiken of op uw voertuig achterlaten. Vervolgens krijgt u automatisch een acceptgiro toegestuurd, met een toelichting.

Deze boete/bekeuring noemen we een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Normaal betaalt u namelijk parkeerbelasting door middel van een parkeerkaartje, parkeervergunning of bezoekerspas. In geval van een naheffingsaanslag parkeerbelasting kunt u bezwaar maken en wel binnen zes weken nadat u deze bekeuring hebt gekregen.

Let echter goed op: Deze bezwaartermijn van zes weken gaat al in op de dag waarop de boete is uitgeschreven en dus niet op de dag waarop u de acceptgiro ontvangt. In uw geval is deze termijn dus naar alle waarschijnlijkheid helaas al verstreken.

Auteur