Franse boetes op de mat

Getty Images

Nederlandse automobilisten die in Frankrijk zijn geflitst of een andere verkeersovertreding hebben begaan, krijgen vanaf nu een boete van de Franse justitie thuisgestuurd. Omgekeerd geldt hetzelfde: Franse automobilisten die in Nederland een verkeersovertreding hebben begaan, kunnen daarvoor een Nederlandse boete op de deurmat vinden.

Dit is mogelijk omdat Frankrijk en Nederland onlangs hun kentekenregister voor elkaar hebben opengesteld. Frankrijk kan nu in het Nederlandse register kijken om Nederlandse verkeersovertreders te achterhalen als alleen het kenteken bekend is. Het CJIB kan hetzelfde doen met geflitste Franse kentekens. Met Duitsland, België en Zwitserland worden al langer kentekengegevens uitgewisseld.

Informatie

Wie een Franse boete ontvangt en informatie wil over mogelijkheden om in beroep te gaan of over de betaling, kan contact opnemen met Antai, de instantie die de boetes int. Telefoonnummer: +33 1 77 68 66 11, internet www.antai.gouv.fr/nl. De site is in het Nederlands.

Boetes

Verkeersboetes in Frankrijk zijn hoger dan in Nederland. Veel boetes kunnen oplopen tot €750. Dat geldt bijvoorbeeld voor te hard rijden buiten de bebouwde kom, voor door rood rijden, een inhaalverbod overtreden, handsfree bellen of geen gordel dragen. Voor veel overtredingen zijn de minimumboetes €135.

Kijk hier voor een boete indicatie van de ANWB

Bron: CJIB

Auteur