Test: de zuinigste wasdroger

Getty Images

Wasdrogers met een warmtepomp verbruiken ruim de helft minder stroom dan gewone condensdrogers. Ze worden steeds goedkoper en daardoor ook populairder. De beste is van BEKO.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. Warmtepompdrogers zijn zuinig, omdat ze de warmte hergebruiken. Hierdoor bespaart zo’n droger bij twee droogbeurten per week zo’n €20 tot €30 per jaar. De aanschafprijs is hoger, waardoor het ongeveer 3 jaar duurt om de goedkoopste warmtepompdroger terug te verdienen. Bij de duurste warmtepompdroger is de terugverdientijd 10 jaar. Nadeel is dat ze voor een droogbeurt 25 minuten meer nodig hebben dan gewone condensdrogers.

Snelle droger

De beste uit de test, de Beko DPU 7380 X (€650), heeft een capaciteit van 7 kg. De jaarlijkse stroomrekening bedraagt volgens de onderzoekers €20. Uit de test blijkt dat het apparaat de was precies aflevert zoals hij is ingesteld: niet te droog, niet te vochtig. De machine droogt gelijkmatig en er komt weinig vocht in de omgeving. Een volle trommel wordt in 1,5 uur gedroogd. Daarmee is de Beko een van de weinige snelle warmtepompdrogersin de test.

[[image file="2014-03/wasdroger2_1.jpg" ]]

Alternatieven

Het eerste alternatief voor een warmtepompdroger, een gewone condensdroger, komt in de test op de 8e plaats. De Bosch WTE84104NL (€390) is snel: een volle trommel katoenwas (7 kg) is droog in vijf kwartier. De was wordt gelijkmatig gedroogd en de omgeving blijft droog.

Een ander alternatief is de afvoerdroger, een apparaat dat op een pijp door een raam of muur moet worden aangesloten. De goedkoopste afvoerdroger in de test, Zanussi ZTBB271 (€280) kan zich op prijs-kwaliteitverhouding meten met de warmtepompdrogers. De Zanussi is zeer snel, redelijk stil en de was komt er ongekreukt uit. Nadeel is het lagere testoordeel.

Het allergoedkoopste alternatief blijft natuurlijk de was buiten – als het droog is – ophangen.

[[image file="2014-03/wasmachine.jpg" ]]

Wasmachine
Opzoek naar een nieuwe was/droog combinatie? Bekijk hier de wasmachine test.

Bron: consumentenbond.nl

Auteur