Verzekerd tegen aardbevingsschade

verzekering huis
Getty Images

De aardbevingen in Groningen en de overstromingen in Groot-Brittannië zijn voor het Verbond van Verzekeraars aanleiding om nog eens op een rijtje te zetten in hoeverre de schade van catastrofes wordt gedekt door verzekeringen.

Natuurlijke oorzaak

Bij catastrofes met een natuurlijk oorzaak, zoals een orkaan of een vulkaanuitbarsting, is niemand verantwoordelijk. Er is dus geen andere partij die je aansprakelijk kunt stellen voor de schade. Wel kan de overheid een wet van toepassing verklaren, waardoor er recht op schadevergoeding is. Daarnaast ligt het aan de verzekeringen die je zelf hebt afgesloten. De opstal- en inboedelverzekering sluiten schade door natuurrampen uit, de autoverzekering (volledig en beperkt casco) dekt de schade wel.


Menselijk handelen

Bij schade door menselijk handelen is er een aansprakelijke partij. ‘iemand’ die de schade heeft veroorzaakt, zoals bij aardbevingen door mijnbouw in Limburg of gaswinning in Groningen. Lijders van schade hebben dan recht op volledige vergoeding. In de opstal- en inboedelverzekering is deze schade meestal uitgesloten, terwijl schade aan de auto gedekt is.

Schade door oorlogen, gewapende conflicten, onlusten, oproer en muiterij zijn risico’s die niet te verzekeren zijn. Schade door terrorisme is sinds 2003 wel weer verzekerbaar. Bij een kernramp is de exploitant aansprakelijk en hij is verplicht een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten met een minimaal verzekerd bedrag van 1,2 miljard. Bij een hogere schade komt de rest voor rekening van de overheid.

Hier vindt u een volledig overzicht.

Auteur