'Kan ik een lening krijgen?'

Getty Images

Als u geld te kort komt voor een belangrijke uitgave, dan kan een lening uitkomst bieden. Zeker nu de leenrente laag is. Echter, niet iedereen komt in aanmerking voor een consumptief krediet. Waar letten kredietverstrekkers op?

Leeftijd

Lenen op oudere leeftijd is vaak een probleem. Ondanks dat hier al diverse malen aandacht voor is gevraagd, hanteren kredietverstrekkers strenge leeftijdsnormen. U heeft drie opties:

  • Lenen bij de bank (tot 75 jaar): nadeel een hoge leenrente.
  • Lenen bij het intermediair (tot 70 jaar): u leent via een tussenpersoon tegen een lagere rente.
  • Lenen via een directe aanbieder (tot 70 jaar): Freo biedt op dit moment de laagste leenrente als directe aanbieder (bekijk de aanbieding van Freo).
  • Let op: bij veel kredietverstrekkers moet de lening voor uw 75ste afgelost zijn.

Inkomen

Voor een verantwoorde lening willen kredietverstrekkers uw inkomen weten en de bron van uw inkomsten. Dit bepaalt of u een lening kunt afsluiten en wat het maximale leenbedrag is. Geldverstrekkers stellen als eis dat uw inkomen vast en bestendig is. Hieronder vallen ook een AOW-uitkering en pensioen. Ook uw woonsituatie en maandlasten worden door de kredietverstrekker gevraagd om te bepalen welke lening voor u verantwoord is.

BKR

Alle kredietverstrekkers controleren uw aanvraag bij het Bureau Krediet registratie (BKR)in Tiel. Als u een negatieve BKR-notering heeft, dan is het niet mogelijk om een lening af te sluiten. Bij een lichtere notering worden vaak extra voorwaarden gesteld.  Er zijn ook partijen tegen die adverteren met ‘lenen met negatieve BKR’. U moet dan extra op uw hoede zijn, bijvoorbeeld voor woekerrentes.

Overige voorwaarden

  • U komt alleen in aanmerking als u in Nederland woont en een permanente verblijfsvergunning heeft.
  • Samenwonend of getrouwd? Dan dient u vaak gezamenlijk een lening af te sluiten.

Offerte-service

Zoals u ziet is zijn er veel voorwaarden die bepalen of u  in aanmerking komt voor een consumptief krediet. U kunt natuurlijk van alle kredietverstrekkers de leenrente en de voorwaarden gaan zoeken en lezen. Met onze leen-offerteservice draaien we het om. Laat kredietverstrekkers u een aanbod doen. U ontvangt meerdere offertes op maat en u kiest zelf het beste aanbod, geheel gratis en vrijblijvend.