Fout bij Aegon: kan ik mijn aangifte herstellen?

Getty Images

Vorige week heb ik mijn aangifte inkomstenbelasting 2013 ingediend. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van de vooringevulde aangifte en ben er eigenlijk gemakshalve van uit gegaan dat de meeste van deze gegevens wel juist waren. Ik heb bijvoorbeeld bij de compensatiebetaling van mijn verzekeraar Aegon op mijn lijfrentepolis niet verder gekeken, want ik vind dit altijd maar ingewikkeld. Nu heb ik gelezen dat dit bij Aegon niet helemaal goed is gegaan en dat ik daardoor meer belasting moet betalen. Klopt dit en wat kan ik hier aan doen?

Het klopt inderdaad dat er compensatiebetalingen op lijfrentepolissen (door verzekeraar Aegon gedaan in 2013) in de aangifte inkomstenbelasting 2013 in een aantal gevallen niet op de juiste plaats vooringevuld zijn. Als gevolg hiervan bestaat de kans dat u een bedrag aan revisierente moet betalen over deze compensatiebetaling. Over compensatiebetalingen hoeft echter nooit revisierente te worden betaald. Dit is alleen het geval bij 'normale' afkoopsommen van lijfrenten.

Als u wilt weten of dit ook bij u is gebeurd, adviseer ik u met Aegon contact opnemen. Als het goed is zal Aegon de betreffende polishouders zelf nog schriftelijk informeren.

Als blijkt dat het bij u inderdaad niet goed is gegaan, moet u de volgende stappen ondernemen. U opent uw aangifte opnieuw en er zal in dat geval in de rubriek 'afkoop lijfrente waarover revisierente verschuldigd is' een bedrag zijn ingevuld als compensatiebetaling door Aegon. Als dat inderdaad het geval is, kunt u bij 'bijzondere situaties', na 'akkoord', in het scherm 'revisierente' zien of een ander cijfer dan '0' is ingevuld. Alleen als in die rubriek een ander cijfer dan '0' is ingevuld, moet u dat veranderen in het cijfer '0'. Vervolgens moet u de aangifte opnieuw insturen. Op die manier wordt voor dit onderdeel de aanslag alsnog correct berekend.

Zie hiervoor ook: www.belastingdienst.nl onder “Onjuist vooringevulde compensatiebetalingen op lijfrentepolissen”

N.B. Hebt u in 2013 een 'normale' afkoopsom van een lijfrentepolis ontvangen, dan is over deze afkoopsom wél revisierente verschuldigd.

Auteur