Miljoenen voor banenplan veertien gemeenten

Minister Asscher trekt zeshonderdmiljoen uit voor sectorplannen

nieuws
Getty Images

Veertien gemeenten van de provincies Gelderland, Overrijssel en Flevoland krijgen samen vijf miljoen euro voor het scheppen van banen. Het sectorplan dat de gemeenten zelf hebben ingediend is goedgekeurd.

Dat heeft Lodewijk Asscher, minister van Sociale Zaken, dinsdag bekentgemaakt. Zelf moeten de gemeenten nog vijftien miljoen bijpassen.

Werkloosheid bestrijden
Het plan van de gemeenten, waaronder Apeldoorn, Deventer, en Ermelo is het negende sectorplan dat goedkeuring krijgt van Asscher. De werkloosheid in het betreffende gebied is relatief hoog en het opleidingsniveau ligt erg laag. De vacatures met betrekking tot de vakgebieden techniek en economie zijn moeilijk in te richten. Tegelijk is het voor ongeschoolden lastig aan de slag te komen.

Deelnemende gemeenten
Met het geld dat beschikbaar wordt willen de gemeenten werknemers die nu met ontslag worden bedreigd overplaatsen naar ander werk. Daarnaast willen de gemeenten 525 nieuwe leerplekken op mbo-niveau scheppen en nog een 525 werklozen met een opleiding aan werk helpen.

De deelnemende gemeenten liggen vooral op de Veluwe en de 'Stedendriehoek' zoals Apeldoorn, Brummen, Deventer, Elburg, Epe, Ermelo, Harderwijk, Lochem, Nunspeet, Olst-Wijhe, Putten, Voorst, Zeewolde en Zutphen.

Sectorplannen
Eerder kregen sectorplannen uit de bouw en de uitzendbranche een flink bedrag van het Rijk. Sectoren en regio's hebben nog tot een mei om een nieuw plan in te dienen. Er is in totaal zeshonderd miljoen euro uitgetrokken door Minister Asscher voor de sectorplannen. De sectoren zelf leggen minimaal hetzelfde bedrag bij. Er zijn eind vorig jaar 35 plannen ingediend. De overige plannen worden nu beoordeeld. Daarover komt binnenkort meer duidelijkheid.

Auteur 
Bron 
  • Nu.nl