Zijn beleggingsobjecten risicovol?

Vraag en antwoord

Getty Images

Ik ben 53 en beleg al enige tijd. Onlangs hoorde ik van een kennis dat beleggen in beleggingsobjecten zoals grond, teakhout, edelmetaal en vakantievastgoed een goed rendement oplevert. Hoe zit het met het risico van dergelijke beleggingsobjecten?

Antwoord

Allereerst leg ik uit aan welke voorwaarden een belegging moet voldoen, voordat het kan kwalificeren als beleggingsobject. Een gewoon effect, zoals een aandeel of obligatie, is namelijk geen beleggingsobject. Beleggingsobjecten zijn onder meer (hard)hout, wijn, goud/zilver, een kavel (landbouw)grond of een vakantiehuis. De belangrijkste kenmerken van een beleggingsobject zijn:

  • de belegger onderhoudt en/of beheert het object niet zelf;
  • het is geen ‘effect’, zoals aandelen of obligaties;
  • de belegger betaalt voor een waardebewijs en in ruil daarvoor krijgt hij één van de volgende rechten:
  1. het eigendomsrecht bij een zaak;
  2. een recht op een zaak: bijvoorbeeld het vruchtgebruik. Hij mag het product gebruiken en de ‘vruchten’ daarvan gebruiken alsof hij zelf de eigenaar is;
  3. een recht op een (deel) van de opbrengst van het product;
  • de aanbieder van het beleggingsobject belooft dat de belegger in de toekomst een rendement krijgt van het object. Het rendement is afhankelijk van dit object. Bijvoorbeeld: bij een investering in hardhout, is het rendement afhankelijk van de opbrengsten van de bomen of het verwerkte hout.

Sinds 2006 is het begrip “beleggingsobject” apart opgenomen in de wet, waardoor de Autoriteit Financiële Markten (AFM) specifiek toezicht kan houden op aanbieders van en bemiddelaars in beleggingsobjecten. Dit toezicht bleek ook nodig. Het grootste kritiekpunt van de AFM is dat aanbieders van en bemiddelaars in beleggingsobjecten hun potentiële klanten onvoldoende informatie geven over de risico’s van beleggingsobjecten. Dit geldt voor aanbieders van teakhout, grond (kavels), edelmetaal en vakantievastgoed.

Kritiek

Op aanbieders van en bemiddelaars in beleggingsobjecten als teakhout en grond zijn echter nog veel meer kritiekpunten. Teakhoutplantages liggen altijd in het buitenland, waardoor een consument niet of nauwelijks kan controleren of het beheer goed geregeld is. Ook is niet duidelijk hoe realistisch het voorgespiegelde rendement is, omdat er door natuurlijke oorzaken van alles mis kan gaan voordat er uiteindelijk teakhout wordt gekapt. Bij beleggingen in grond, blijkt dat deze vaak te duur worden aangeboden. Er wordt bij deze beleggingsobjecten vaak gespeculeerd op wijziging van bestemmingsplannen, terwijl die wijziging vaak uitblijft en de grond daardoor uiteindelijk niet meer, maar juist minder waard blijkt dan de aankoopwaarde. Voorts beroepen aanbieders van en bemiddelaars in teakhout en grond zich herhaaldelijk onterecht op een vrijstelling van de vergunningsplicht, waardoor ze zich onttrekken aan AFM-toezicht.

Bijzondere aandachtspunten:

  • Het aanbieden van, adviseren over of bemiddelen in beleggingsobjecten is alleen toegestaan als de AFM een vergunning heeft verleend of als een vrijstelling van een vergunningsplicht van toepassing is. Controleer via de registers of de partij met wie u te maken heeft een vergunning heeft.
  • Een vergunning neemt niet alle risico's weg die u loopt. Onderzoek de aangeboden belegging vooraf.
  • Voorgespiegelde rendementen bieden geen garantie voor toekomstige opbrengsten. Onderzoek waarop de prognoses zijn gebaseerd, vraag naar negatieve scenario’s en risico’s als deze niet in de brochure of op de website staan.
  • Een hoger rendement brengt doorgaans een hoger risico met zich mee.
  • Houdt u rekening met de mogelijke kosten die met de inleg worden betaald. Dit gaat immers ten koste van het rendement.

Conclusie
Onderzoek of een risicovol product als een beleggingsobject aansluit bij uw beleggersprofiel. Laat u, voordat u hierin investeert, goed informeren door uw adviseur.

Auteur