Column: moeiteloos besparen

Getty Images

Anneke geeft deze week tips over de energierekening van huishoudens.

Kijkend naar de maandelijkse vaste lasten is het in veel huishoudens zo dat de energierekening een behoorlijke hap geld opslokt. Gas en elektriciteit samen kost in een gemiddeld huishouden van vier personen – wonend in een tussenwoning met CV – zomaar € 172. Als daar een paar tientjes vanaf kan, tikt dat qua jaarlijkse besparing lekker aan.

Al die reclames

Dan horen we al die reclames van energiebedrijven die stellen dat je toch echt het beste bij hen kunt komen. Goedkoper, véél goedkoper! Ik zeg DOEN… maar nee, dat zeg ik eigenlijk toch niet zo hard. Dat kan ik moeilijk zeggen omdat ik het zelf nog nooit gedaan heb. Een paar jaar geleden verdiepte ik me in onze energierekening, ging netjes vergelijken wat een slimme zet zou zijn en kwam uit op onze eigen energieleverancier. Legde ik me daar voor twee jaar vast, dan kreeg ik toch zomaar een lagere rekening en ook nog een bedrag op onze rekening. Prima deal voor dat moment. En diep in m’n hart was ik blij, want: ik hoefde niet over te stappen naar een ander. Toch bang dat het administratief misgaat. Of erger nog: we zomaar opeens zonder stroom komen te zitten.

Dat kán eigenlijk niet, blijven hangen in een te dure situatie uit angst voor het mogelijk misgaan van de te zetten stap. Tenminste, dat roep ik altijd heel hard – dus dan moet ik het zelf ook niet doen. Dus ja, ik ga het doen. Ik ga weer energiebedrijven vergelijken. En als daar een duidelijk goedkopere leverancier uitkomt dan we nu hebben ga ik de stap toch zetten.

Moeiteloos besparen

Wisselen van energieleverancier is één keer wat moeite doen en hopen dat er geen gedoe komt. Daarna is het moeiteloos besparen. Zonder dat het gezin iets inlevert wordt er toch minder geld uitgegeven. Wat willen we nog meer?

De volgende vraag: waar te beginnen. Het Energiecollectief van de Consumentenbond is een aardige start. Eens kijken of dat ze beter afgaat dan het Renteaanbod dat zo jammerlijk flopte. Er staat al een aanbod: 1 jaar vast bij BudgetEnergie. Dat zegt natuurlijk nog niet zo veel, want de gemiddelde besparing is voor ons vast anders.

Even een vergelijkingssite uitproberen. Wat zijn dat er veel! Er is duidelijk geld te verdienen in de energiecontracten, als er zoveel sites worden gebouwd om tarieven te vergelijken. De eerste selectie wordt dan via ConsuWijzer – van de overheid dus hopelijk echt onafhankelijk. Die wijst een aantal vergelijkers aan als voldoende tot goed (onderzoek 2011). Ah kijk, op Geld & Recht hebben we ook een energievergelijker!

Ik ga gewoon maar eens beginnen. Verbruik opzoeken, invullen op een paar vergelijkingssites en zien wat eruit komt. En dan – als het een behoorlijk verschil is – ga ik echt overstappen. Doet u met me mee?

Auteur