Test: de beste zomerband

Getty Images


De kwaliteit van de zomerbanden is de laatste jaren verbeterd, zo blijkt uit de jaarlijkse ANWB-test. De testers hebben twee populaire bandenmaten onder de loep genomen. Voor de kleine middenklasse komt Continental als beste uit de bus, voor de grotere middenklasse is Michelin de beste.

De Continental PremiumContact 5 (€79) is de beste zomerband in de maat 185/60R14H. Hij laat overtuigende prestaties zien op alle testonderdelen, hij heeft de beste score van alle banden op nat wegdek en hij is ook goed tot zeer goed op een droge weg.  Alleen over de geluidsproductie buiten de auto zijn de testers minder te spreken. Vijf van de zestien geteste banden kregen evenveel sterren als de Continental. Het gaat om Goodyear (€75), Nokian (€72), Vredestein (€69), Dunlop (€71) en Hankook (€67). De bandenmaat 185/60R14H wordt onder andere gemonteerd onder auto’s als Fiat Punto, Honda Civic, Mazda 2, Seat Ibiza, Skoda Fabia en Volkswagen Polo en Golf IV.

Grotere middenklasse

In de maat 205/55R16V komt de Michelin Primacy 3 (€100) als beste uit de test. Ook deze band heeft overtuigende prestaties op alle testonderdelen. Hij is zeer goed op droog wegdek en hij heeft een zeer goede slijtvastheid. Op beide punten is hij de beste in de test. Hij is iets minder met aquaplanning. Ook in deze bandenmaat zijn er vijf banden die evenveel sterren krijgen als de Michelin. Het zijn Goodyear (€95), Continental (€100), Pirelli (€110), Dunlop (€95) en Bridgestone (€95). De maat  205/55R16V is geschikt voor auto’s als Audi A3 en A4, BMW 1-serie en 3-serie, Ford Focus, Opel Zafira, Peugeot 2008, 307 en 308, VW Golf, Touran en Passat.

Eco-banden

Eco-banden blijken nauwelijks voordeel te bieden. In de test zijn normale en eco-banden van Michelin, Continental Bridgestone en Hankook met elkaar vergeleken. De eco-banden presteren vooral bij grip op nat wegdek slechter dan gewone banden. Milieuvoordelen in de vorm minder brandstofverbruik, geluid en slijtage zijn er nauwelijks, hoewel ze zich juist op deze aspecten zouden moeten onderscheiden van gewone banden.

Bron: www.anwb.nl

Auteur