Betalen zonder pin?

Getty Images

Tijdens mijn vakantie op Lanzarote kocht ik  in een winkeltje op de boulevard van Playa Blanca twee T-shirts. Ik gaf mijn pinpas aan de uitbater en wilde mijn pincode intikken. Dat hoefde niet, ik had al betaald….Natuurlijk vertrouwde ik dit niet en belde direct mijn bank,  ABN-AMRO. Die liet weten dat dit veilig was, ik hoefde mijn pas niet te blokkeren. Hoe is dit mogelijk? En is dit legaal?

U zult zich er misschien over verbazen, maar op Lanzarote zijn ze verder met elektronisch betalen dan hier in Nederland. U heeft kennisgemaakt met contactloos betalen. Dat is een systeem waarmee je met je betaalpas even de betaalautomaat aanraakt en de betaling is voldaan. De automaat leest de pincode niet uit. Het kan alleen voor betalingen tot 25 euro. Het grote voordeel is dat het razendsnel gaat. Volgens de banken is het systeem net zo veilig als betalen met de pincode.

ING en ABN zijn al begonnen met het uitleveren van betaalpassen die dit contactloos betalen mogelijk maken. Je ziet het aan een gegolfd logo op de pas. In Nederland zijn winkeliers al volop bezig hun betaalautomaten geschikt te maken voor het contactloos betalen.

Maar de kans is groot dat je in het buitenland eerder kennis maakt met contactloos betalen dan in Nederland. In landen als Spanje, Frankrijk en Engeland zijn al meer dan 50 miljoen aangepaste passen in omloop en zijn veel automaten er al op ingericht. De klanten van de Rabobank moeten voorlopig nog geduld hebben. Die doen nog niet mee.

Het systeem is vooral handig voor mensen die snel een paar kleine boodschappen willen afrekenen van maximaal 25 euro. Het maximum bedrag van contactloos betalen zonder de pin te gebruiken is 50 euro. Dus u doet een paar kleine boodschappen voor 12 euro en betaalt contactloos.  Vervolgens koopt u een sjaal van 24 euro, ook zonder pincode. De volgende dag koopt u kaartjes voor de film voor 16 euro. Als u dan de betaalpas tegen de betaalautomaat houdt, wordt wel om uw pincode gevraagd. De uitgaven van 12 euro, 24 euro en 16 euro bedragen samen 52 euro en overschrijden zo het maximum van 50 euro. Na een betaling met de pincode kunt u weer contactloos betalen. Als de pas na verlies of diefstal gebruikt is voor contactloos betalen, is dat voor rekening van de bank.

Sinds 15 april is contactloos betalen mogelijk, bij de winkeliers die er op ingericht zijn. Dat zijn in elk geval de stationsrestauraties.

Auteur