Tweedehands koop

Vraag van de week

Getty Images

Vorige maand heb ik mijn auto verkocht, de koper komt nu klagen. Volgens hem zijn er geen originele VW xenonlampen in de auto geplaatst, hij eist nu terugdraaien van de koop of 1500 euro, wat moet ik?

Het kopen van een tweedehands product van een particulier is altijd lastig, eigenlijk is het wat je ziet is wat je koopt. In tegenstelling tot koop in een winkel heb je als koper geen rechten. Om de koop toch zoveel mogelijk in goede banen te leiden hebben zowel de koper als de verkoper plichten. De koper moet zelf onderzoeken of het product goed en volledig is of niet. Hij kan dat zelf doen of een deskundige inhuren om dat voor hem te doen. Bij de koop van een auto is een ter zake kundige keuring geen overbodige luxe. De verkoper op zijn beurt moet alle informatie geven die hij heeft over een product. Ook moet hij de  garantiebewijzen afgeven als daar nog een beroep mop kan worden gedaan door de nieuwe eigenaar.

Omdat de koop al een maand oud is en u niet weet wat er in de tussentijd gebeurd is en omdat de koper zijn onderzoeksplicht licht genomen heeft hoeft u niets te doen. De koper heeft zijn rechten laten lopen.