Ook erfgenamen kunnen nieuwe WOZ-beschikking aanvragen!

Getty Images

Vorig jaar is mijn moeder (84 jaar)overleden. Mijn vader leeft nog en mijn zus en ik zijn samen met hem de erfgenamen. Alles is aan mijn moeder toebedeeld en wij hebben nu een (onderbedelings)vordering op mijn moeder. In de nalatenschap zit onder andere de woning van mijn ouders. Nu ik bezig ben met de aangifte erfbelasting, kom ik er achter dat de WOZ-waarde van de woning volgens mij veel te hoog is. Kan ik hier iets tegen doen?

Ja, hier kunt u iets tegen doen. In een recente uitspraak van de Hoge Raad is namelijk duidelijk geworden dat ook u als erfgenaam een (nieuwe) WOZ-beschikking kunt aanvragen.  Hier kunt u binnen zes weken bezwaar tegen maken als u het met de hoogte niet eens bent. Het maakt daarbij niet uit dat u geen eigenaar bent van deze woning. De reden hiervan is volgens de Hoge Raad dat u als erfgenaam belang heeft bij de vaststelling van de WOZ-waarde in verband met de te betalen erfbelasting.

N.B. Het kan zijn dat nog geen nieuwe WOZ-beschikking is afgegeven of dat de behandeling van het bezwaarschrift nog niet is afgerond voor het verstrijken van de aangiftetermijn (acht maanden na het overlijden). Het is in dat geval verstandig om uitstel aan te vragen voor het indienen van de aangifte erfbelasting.

Auteur