Kan ik mijn niet-ontvangen vergoeding voor vrijwilligerswerk aftrekken als gift?

Getty Images

Sinds ik met pensioen ben, doe ik veel vrijwilligerswerk bij zowel mijn tennisvereniging als bij een organisatie die activiteiten verzorgt voor ouderen in de buurt. Hoewel ze het mij wel hebben aangeboden, heb ik gezegd dat ik daar geen vergoeding voor hoef te hebben. Nu vertelde iemand mij dat ik het bedrag dat ik eigenlijk zou kunnen ontvangen in aftrek kan brengen in mijn aangifte inkomstenbelasting. Hoe zit dit precies?

Het klopt inderdaad dat als u vrijwilligerswerk doet, u de niet ontvangen vergoeding mogelijk als gift in aftrek kunt brengen. Dit kan alleen onder bepaalde voorwaarden. Allereerst is het van belang dat de organisatie waar u werkzaamheden voor verricht, is aangewezen als een Algemeen Nut Beogende Instelling, een zgn. ANBI. Daarbij geldt het volgende:

  • Deze instelling heeft een verklaring afgegeven dat u zich hebt ingezet als vrijwilliger;
  • Deze ANBI heeft een regeling getroffen waardoor u in aanmerking komt voor een vergoeding;
  • De financiële situatie van deze ANBI is zo dat zij de vergoeding ook kan uitbetalen;
  • Deze ANBI heeft de bedoeling om de vergoeding daadwerkelijk uit te betalen;
  • U moet zelf kunnen bepalen dat u de vergoeding niet wilt ontvangen en aan deze ANBI schenkt.

Als u wilt controleren of een instelling is aangewezen als een ANBI, kunt u dit opzoeken via het “programma ANBI opzoeken” van de Belastingdienst. Zie hiervoor: http://www.belastingdienst.nl/

Ook als u afziet van de vergoeding voor gemaakte kosten, kan sprake zijn van een gift. Bovendien is het zo dat indien de ANBI de gemaakte kosten niet kan vergoeden, ook sprake kan zijn van een gift.

N.B.    Meer informatie over giftenaftrek en vrijwilligerswerk kunt u vinden op de site van de Belastingdienst
N.B.    Let er op dat u giften slechts kunt aftrekken voor zover deze de niet-aftrekbare drempel van 1 procent van uw (drempel)inkomen overstijgen.

Auteur