Erfenis voor kinderen eerste huwelijk

Vraag van de week

Getty Images

Mijn man is overleden. Uit een eerder huwelijk heeft hij twee kinderen, wat moet ik die kinderen nu uitkeren? We hebben geen testament.

Omdat er geen testament is, geldt de wet. Die stelt dat u als langstlevende over het tijdens het huwelijk opgebouwde vermogen mag blijven beschikken. De kinderen uit het eerste huwelijk krijgen dus een vordering op u die pas opeisbaar is na uw overlijden. Dit is zo wanneer uw man gescheiden was. Is uw man weduwnaar en heeft hij de erfenis van zijn eerste echtgenote nog onder zich, dan moet die erfenis van hun moeder nu wel door u worden uitgekeerd.

Wilsrechten

Zoals gezegd hoeft u de erfenis van de kinderen nog niet uit te keren (of alleen het deel van de eerder overleden moeder van de kinderen). Wel kunnen de kinderen met de zogenaamde wilsrechten bepaalde familiestukken claimen. Bijvoorbeeld een schilderij of het horloge van vader. U hoeft die zaken nog niet af te staan, maar krijgt er na het claimen van de wilsrechten het vruchtgebruik over. Het blijft dus bij u in huis, maar het behoort de kinderen van uw overleden man toe.

Bron 
  • Proud to be Senior