Wat is precies risico bij een belegging?

Getty Images

Ik ben 51 jaar en wil graag beleggen. In de brochures van de banken staat altijd aangegeven wat het rendement en wat het risico van de belegging is. Het begrip rendement begrijp ik wel, dat is gewoon het gemiddelde van de afgelopen jaren. Ik vraag me alleen af wat het gegeven getal bij risico betekent. Kunt u mij uitleggen wat dat getal precies inhoudt?

Een en ander wordt uitgelegd met behulp van onderstaande portefeuille.

Juni 2014

Portefeuille gematigd offensief

Verwacht rendement

6,0%

Horizon in jaren

> 10

Risico in σ

12,0%

Het begrip rendement is inderdaad niet zo ingewikkeld: rendementen van de afgesloten perioden worden bij elkaar opgeteld en vervolgens gedeeld door het aantal perioden. Bij de voornoemde portefeuille wordt een rendement beloofd van 6,0% per jaar. In het verleden is dus gebleken dat als u € 1000 belegt, u per jaar gemiddeld € 60 krijgt.

Het begrip risico ligt wat ingewikkelder. Risico is de kans dat het verwachte rendement afwijkt van het werkelijke rendement. Het verwachte rendement is het rendement dat in de brochures staat. Hoe risicovoller belegging is, des te groter de kans dat het werkelijke rendement afwijkt van het verwachte rendement.

Het risico is bij deze belegging 12,0%. Met dit getal kan worden bepaald tussen welke grenzen het gemiddelde rendement zich vermoedelijk zal bevinden. Dit klinkt misschien ingewikkeld. Daarom zal ik hieronder uitleggen met een figuur.

[[image file="2014-07/schermafbeelding-2014-07-14-om-16.37.41.png" ]]

In de grafiek kan worden afgelezen hoe groot de kans is dat het verwachte rendement binnen bepaalde grenzen blijft. Als u één keer het risico van het verwachte rendement aftrekt, komt u uit op -6. Telt u bij het verwachte rendement het risico op, dan komt u uit op 18. Als u er wat statistiek op loslaat, betekent dit dat de kans dat uw rendement tussen -6% en 18% ligt, 68% is.

Ook kan worden afgelezen dat als u twee keer het risico van het verwachte rendement aftrekt, u uitkomt op -18. Telt u bij het verwachte rendement het risico twee keer op, dan komt u uit op 30. Dit betekent dat de kans dat uw rendement tussen -18% en 30% ligt, 95% is.

U begrijpt dat als het risico kleiner wordt, de grenzen dichter bij elkaar komen te liggen. Stel het risico is 3%. Als u nu twee keer het risico van het verwachte rendement aftrekt, komt u uit op 0 (6 - 2 x 3). Telt u bij het verwachte rendement het risico twee keer op, dan komt u uit op 12 (6 + 2 x 3). Dit betekent dat de kans dat uw rendement tussen 0% en 12% ligt, 95% is. Dat is dus minder risico.

Conclusie
Risico is erg belangrijk bij een belegging. Hoe groter het risico, des te groter de kans dat het werkelijke rendement afwijkt van het rendement dat uw adviseur u voorspiegelt. Een groter risico levert wel een groter verwacht rendement. Wat bij u past, kunt u het best bepalen door het vaststellen van uw beleggersprofiel.

Auteur