Eenvoudig thuiswerk

Bestaat het wel?

Getty Images

Het klinkt geweldig: makkelijk werk dat u van huis uit kunt doen om wat bij te verdienen. Te mooi om waar te zijn?

Dvd’s inpakken, etiketten vouwen, telefonisch enquêteren of administratieve klussen – het is simpel werk, waarmee u ook makkelijk geld kunt verdienen. Tenminste, als we de tientallen aanbieders op internet mogen geloven. Maar pas op! De kans dat u wordt opgelicht, is helaas groter dan dat u ook daadwerkelijk iets verdient. De websites zien er meestal ­gelikt uit, met een leuk aanbod van thuis­­werk, soms met filmpjes van de werkzaamheden. Het lijkt allemaal echt. Soms prijkt er zelfs een ‘Keurmerk Thuiswerk’ op de site. Inschrijven is gratis, maar wie daarna op het echte ‘werk’ reageert of solliciteert, moet betalen.

Bij de een gaat het om een gids van bijvoorbeeld €80. Bij de ander sluit u een maandelijks abonnement af voor €10 per maand. Een abonnement met een ‘werkgarantie’ is dan iets duurder. Of u moet bellen met een callcenter voor €0,80 per minuut. Daarna zou u aan de slag moeten kunnen. Maar eerst staat u lang in de wacht en het werk komt niet. Of het levert zo weinig op dat het u onder de streep geld kost. De overeenkomst: u moet eerst een beetje betalen, voordat u héél véél gaat verdienen.

Illegale activiteiten

Er lijkt nauwelijks controle te zijn op dit soort praktijken. Bewust oplichten is natuurlijk bij wet verboden, maar hoe bewijs je dat er geen werk meer is? En het gaat over het algemeen om niet zulke grote bedragen. Waarschijnlijk accepteren veel slachtoffers het verlies en wordt er niet of nauwelijks aangifte van gedaan. ConsuWijzer, het adviesorgaan voor consumentenrechten, ontvangt wel al jaren ‘druppelsgewijs’ klachten over deze praktijken. Bij de Fraudehelpdesk, een overheidsinstantie die mensen wil behoeden voor oplichtingspraktijken, noemen ze deze vorm van oplichting ‘vacaturefraude’. In 2013 ontvingen ze daarover 265 meldingen, voor 2014 staat de teller inmiddels op 174. Maar dat gaat niet alleen over werken van huis uit. Zo ontving de Fraudehelpdesk ook een klacht van iemand die eerst moest meebetalen aan een busje om daar later spullen mee te gaan bezorgen. Na de betaling verdwenen het busje en de baan als sneeuw voor de zon. Naast de vacaturefraude signaleert de helpdesk een andere truc: financiële katvangers.

Criminelen zoeken thuiswerkers voor betalingsverkeer. Dan gebruiken ze de bankrekening van hun ­‘personeel’ om geld te ontvangen en door te sluizen. Ten eerste staat daar een beloning tegenover die medewerkers meestal niet krijgen. Daar blijft het niet bij: ze laten je meewerken aan illegale activiteiten. Want die zogenaamde administratieve werkzaamheden zijn bijvoorbeeld betalingen voor nepwebshops”, aldus Lotte ­Reijmer van de Fraudehelpdesk. Ze benadrukt: “Al lijkt iemand die hieraan meewerkt in de eerste plaats een slachtoffer, het is in principe strafbaar. Pas dus op met het beschikbaar stellen van je bankrekening.” De oplichters gaan gewiekst te werk. Via websites en massaal verstuurde e-mails proberen ze mensen te strikken. “Ze hebben de tijd mee. Veel mensen zoeken werk en dat maakt het aanbod verleidelijk." Maar de daders opsporen en vervolgen blijkt vaak lastig. Reijmer: “We raden slachtoffers altijd aan om aangifte te doen, maar we weten niet wat de politie ermee doet.”

Getty Images

Piet Bakker (66) vond wel echt thuiswerk. "Ik doe van alles, zoals het vouwen van etiketten. Die zitten op een rol en daar heb ik een handig rekje voor gemaakt, zodat het sneller gaat. Rijk word ik er niet van, maar het is een leuke bijverdienste."

Meldpunt en keurmerk

Op internet is er ‘Meldpunt Thuiswerk’ (www.meldpuntthuiswerk.nl). De status daarvan is echter niet duidelijk: de website oogt wat gedateerd en rommelig, maar bevat wel informatie over ervaringen van thuiswerkers. Op www.thuiswerkvacatures.nl staat ook een ‘zwarte lijst’ en veel informatie over thuiswerken. We hebben geprobeerd contact op te nemen met het meldpunt, maar ontvingen geen reactie. Ook prijken er op sommige sites ‘keurmerken’, maar navraag naar de status hiervan leverde eveneens geen reacties op.

Handig overzicht

Na deze verhalen vraagt u zich wellicht af of thuiswerk wel bestaat? Jazeker: over heel Nederland verspreid zitten verschillende thuiswerkcentrales die het inpak- en stickerwerk, en andere eenvoudige werkzaamheden verdelen. Een handig overzicht vindt u op www.inpakwerk-thuiswerk.nl. Het kan lastig zijn ertussen te komen, maar het is niet onmogelijk. Ontvangt u of uw partner een AOW-toeslag voor een jongere partner? Let dan goed op! De inkomsten van de jongere partner kunnen van invloed zijn op deze toeslag. Bijverdienen tot €222,84 bruto per maand heeft geen invloed, maar daarboven wordt twee derde van de toeslag ingehouden. Als een jongere partner per maand bruto meer verdient dan €1324,46, dan vervalt de toeslag.

Do’s en don’ts bij thuiswerk

• Betaal geen geld om aan werk te komen.
• Stel uw bankrekening niet beschikbaar aan derden.
• Controleer de mogelijke gevolgen voor toeslagen of uitkeringen.
• Klinkt het te mooi om waar te zijn, dan is het waarschijnlijk niet waar.
• Controleer de mogelijke gevolgen voor uw uitkering en toeslagen.

Op een andere manier bijverdienen? Kijk in onze doorwerkspecial op www.plusonline.nl/doorwerken

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine