Hoeveel kost een zonnepaneel?

Getty Images

Hoeveel kosten zonnepanelen? Wat levert het op? Hoe gaat dat met een huurhuis? En met appartementen? Twee derde van de mensen die zonnepanelen willen kopen, lopen met deze vragen rond. Zij willen eerst informatie, voordat ze overgaan tot de aanschaf van zonnepanelen.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van Milieu Centraal. Voor deze potentiële kopers is de nieuwe website Portaal Zonnepanelen gemaakt. Ongeveer 10 procent van de huishoudens wil het komend jaar zonnepanelen kopen. Bij huiseigenaren is de animo iets groter (14 procent) dan bij huurders (4 procent).

Hoog rendement

Consumenten hebben geen idee hoe veel een zonnepaneel kost, zo blijkt uit onderzoek. Veertig procent overschat de kosten terwijl een even grote groep de kosten juist onderschat. Op dit moment kost een systeem van zes panelen inclusief omvormer en installatie ongeveer 2.900 euro. De jaarlijkse opbrengst is, bij de huidige stroomprijs, ongeveer 300 euro. Uit berekeningen van Milieu Centraal blijkt dat het rendement van een investering in zonnepanelen vergelijkbaar is met een rente van zes procent op een spaarrekening.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht