Test: de beste tablet

Getty Images

Tablets worden steeds populairder. Terecht, want het zijn handzame en veelzijdige apparaten. Voor thuis is een grote tablet handig, voor onderweg is een kleinere prettiger. In beide categorieën komt een tablet van Samsung als beste uit de test.

De Samsung Galaxy TabPro 10.1 (€380) is de beste grote tablet (vanaf 9 inch). Hij is slechts 7 mm dik, voor zijn grootte (10,1 inch) vrij licht (nog geen 500 gram) en toch oogt hij stevig. Het scherm heeft een hoge resolutie en teksten worden scherp weergegeven. De opslagruimte van netto 10 GB is uit te breiden met een SD-kaart.  Bij de kleine tablets (tot 9 inch) komt de Galaxy TabPro 8.4 (€300) als beste uit de bus. Op nagenoeg alle criteria krijgt dit ‘kleintje’ dezelfde beoordeling als zijn grotere broer.

Scherm kwaliteit
Een helder scherm met een hoge resolutie is vooral bij het lezen erg fijn. Behalve de twee Samsungs krijgen ook de Aplle Ipad Air, Apple Ipad mini , Samsumng Galaxy Note 10.1 en Google Nexus 7 het testoordeel ‘zeer goed’ voor de beeldschermkwaliteit. Het beeld van deze tablets is niet alleen scherp, ook de kijkhoek is prima: het beeld is vanaf opzij nog goed te lezen.

Geheugen
Bij de meeste tablets is het geheugen uit te breiden met een losse SD-kaart. Bij de Apple’s is dat niet mogelijk, dat betekent dat je een Apple met voldoende geheugen moet kopen. En dat kan duur zin. Een iPad met 16GB extra geheugen kost €100 meer, dat is tien keer zoveel als een geheugenkaartje van 16GB. Voor alle tablets geldt dat de geheugencapaciteit op de doos het bruto geheugen is. Besturingssoftware en apps gaan ervan af. Bij tablets met 8GB geheugen is daardoor slechts de helft beschikbaar voor bestanden.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht