Huurverlaging door herziening?

Vraag van de week

Mijn man en ik verdienden in 2013 zoveel dat we de hoogste huurverhoging van 6,5 procent moesten betalen. Nu hij met pensioen is verdienen we samen een stuk minder. Kunnen we herziening van de huurverhoging uit 2013 krijgen?

Ja, dat kan. Wanneer uw gezamenlijke bruto inkomen in 2013 hoger was dan € 43.602, dan hebt u een huurverhoging gehad van maximaal 6,5 procent. Is uw inkomen gedaald bijvoorbeeld naar € 35.000, dan zou de huurverhoging maar 4,5 procent zijn geweest en met een gezamenlijk inkomen van bruto minder dan € 34.085 per jaar, 4 procent.

Om een herberekening van de huur door een lager inkomen te krijgen moet u een verzoek daartoe indienen bij uw verhuurder. Dat kan tot maximaal twee jaar terug. Wordt uw huurverhoging aangepast dan heeft dat ook gevolgen voor de huur(verhoging) van 2014. U krijgt wel een lagere huur, maar de in 2013/2014 teveel betaalde huur krijgt u niet terug. Het is dus zaak om wanneer u verwacht dat uw inkomen daalt dit zo snel mogelijk met uw verhuurder op te nemen.

Een ander belangrijk ijkpunt is het aantal bewoners dat meetelt bij het bepalen van het gezamenlijke inkomen. Hebt u bijvoorbeeld een inwonende zoon of dochter van 23 jaar of ouder, zorg dan dat als deze wil verhuizen, dat dit voor 1 juli gebeurt. Zo niet, dan telt het inkomen van uw kind mee voor de huurverhoging van het komende jaar.

Bron 
  • Proud to be Senior