Hybride 'plugin' auto

beslist geen reiswagen!

Getty Images

Veel bestuurders van een hybride ‘plugin’ auto, zijn zich er niet van bewust dat een vakantiereis behoorlijk in de papieren kan lopen.

Omdat er in het buitenland niet zoveel laadpunten zijn, moeten ze bijna de hele reis op benzine rijden. Dat is een extra tegenvaller, want hybride auto’s gebruiken meer benzine dan ‘gewone’ auto’s. Al naar gelang de afstand van de vakantiebestemming, kan dat verlies oplopen tot vele honderden euro’s.

 

Risico

Vooral in Frankrijk, Spanje en Portugal zijn er weinig laadpalen, maar ook in België en Duitsland zijn ze soms met een lantaarntje te zoeken. Eerder wees de ANWB op dit risico, ook al omdat de afstanden die deze wagens elektrisch kunnen overbruggen, vaak tegenvallen. Volgens Simon Corsèl van de grote internationale leasemaatschappij Alphabet, is het een bekend geluid dat elektrische auto’s goedkoop zijn in gebruik. ,,Maar dat is alleen zo als je steeds op elektriciteit kunt rijden”, zegt hij. ,,In de praktijk is dat niet het geval, omdat de accu’s snel leeg zijn en het aantal oplaadpunten nog steeds beperkt is.

 

Mogelijkheid tot omrijden

Om hierop in te spelen geeft Alfabet zijn klanten de mogelijkheid om gedurende dertig dagen hun hybride auto’s om te ruilen voor een gewone brandstofauto. Corsèl: ,,De populariteit van hybride auto’s wordt voornamelijk bepaalt door de lage bijtelling, terwijl deze auto’s in praktijk en vanuit werkgeversoogpunt, niet altijd de beste keuze blijken te zijn. Met ons omruilproject Add-On Mobility, hebben wij een manier gevonden om daar wat aan te doen. Ook voor langere buitenlandse zakenreizen kunnen we een goedkopere auto ter beschikking stellen.”

Alphabet is in 19 landen actief en heeft meer dan een half miljoen auto’s op de weg.

 

De meest verkochte plugin hybride auto's

  1. Mitsubishi Outlander. Vanaf 39.990 euro. Bijtelling voor zakelijke rijders 7 procent. Geen BPM of wegenbelasting.
  2. Volvo V60 Plug-in Hybrid. Vanaf 59.950 euro. Bijtelling 7 procent. Geen BPM of wegenbelasting
  3. Opel Ampera. Van 39.900 euro, 7 procent bijtelling, geen BPM of wegenbelasting.

In totaal rijden er ongeveer 40.000 stekkerauto’s in ons land. Daarvan zijn er bijna 5.000 geheel elektrisch. De Tesla is de meest verkochte. Deze auto’s hebben bij zakelijk verbruik slechts 4% bijtelling.

 

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht