Aanrijden kind is nooit ‘eigen schuld’

De schuldvraag bij een aanrijding

Getty Images

"Ik heb een kleuter, die zo maar de straat overstak, geraakt met m’n auto. Gelukkig reed ik bijna niet, de schade is erg beperkt. Veel schrik, een kapot fietsje en woedende ouders. Nou, dat fietsje betaal ik wel, maar ben ik ook schuldig in de zin van de wet?"

Dat bent u. De wetgever ziet de voetganger als een kwetsbare verkeersdeelnemer. Hij heeft geen bumpers of airbag en heeft natuurlijk veel meer kans op letsel dan de bestuurder. De wet maakt ook nog onderscheid in leeftijd. Bij een aanrijding met een kind dat jonger is dan 14 jaar, ben je als automobilist altijd volledig aansprakelijk. Dit betekent dat je alle schade van het kind moet betalen. Het geld kan je meestal verhalen op je WA-verzekering.

Ouder dan 14

Bij voetgangers ouder dan 14 jaar ben je aansprakelijk voor minimaal 50 procent van de schade aan de tegenpartij. Hoeveel procent je uiteindelijk betaalt, hangt af van eventuele verkeersfouten van de voetganger en of je deze kunt aantonen. De wet vindt dat voetgangers boven de 14 zelf goed moeten uitkijken en daarom iets minder beschermd hoeven te worden.

Wie is verantwoordelijk?

Toch begrijp ik uw vraag heel goed. Je ziet tegenwoordig zo vaak kleine kinderen rustig langs of zelfs op een doorgaande weg spelen, dat je soms denkt: waar begint en eindigt de verantwoordelijkheid van de ouders en moet de wet daar geen rekening mee houden. Dat is niet het geval.

En hoe zit het met een fietser?

De fietser geniet overigens bijna dezelfde bescherming bij een aanrijding met een auto, als de voetganger, tenzij er sprake is van overmacht. Maar dat aantonen is heel moeilijk. Zelfs als een (jonge) fietser die zonder licht op de verkeerde weghelft rijdt, beschouwt de wetgever dit nog niet als overmacht. Bij een fietser die ouder is dan 14 jaar, wordt ook rekening gehouden met het eigen aandeel van de fietser in het ongeval. Hierdoor kun je voor een kleiner deel aansprakelijk zijn. Maar je blijft, volgens de wet, altijd voor minimaal 50 procent aansprakelijk. Let als automobilist dus vooral goed op in de stad, waar fietsers het lang niet altijd zo nauw nemen met de verkeersregels…

Op zoek naar een voordelige autoverzekering? Vergelijk met PlusOnline de beste polissen >>

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht