Nieuwe ontwikkeling: Contactloos betalen

Snel en gemakkelijk afrekenen

Getty Images

ING is als eerste Nederlandse bank begonnen met het uitgeven van een vernieuwde betaalpas aan haar klanten. De pas is voorbereid op contactloos betalen en kan in de toekomst worden gebruikt voor snel en gemakkelijk afrekenen, door de pas dicht bij een betaalautomaat te houden.

Aanvragen nieuwe betaalpas

Rekeninghouders die nog niet aan de beurt zijn, kunnen de nieuwe pas versneld aanvragen via de website van de bank. Vervanging gebeurt in principe op basis van de vervaldatum van de pas. De nieuwe betaalpas kan uiteraard ook gewoon worden gebruikt voor alle bestaande betaalfuncties.

Snel en gemakkelijk

Rekeninghouders van ING, maar ook van ABN, kunnen straks met deze pas bedragen tot de 25 euro snel en gemakkelijk afrekenen door de pas even tegen de betaalautomaat te houden. Ze hoeven geen pincode in te toetsen. Dat is vooral handig bij het betalen van een snelle boodschap, een kop koffie of een tijdschrift. De betaling verloopt sneller dan een reguliere pinbetaling en dat scheelt weer in de wachtrij bij de kassa.

Nederland maakt inhaalslag

ING en ABN verwachten dat het contactloos betalen zich nu  snel gaat ontwikkelen en Nederland de achterstand op dit gebied zal in lopen. Opvallend genoeg is het gebruik van de deze manier van betalen met een pas met een nieuwe speciale chip, al gemeengoed in landen waarvan je het niet direct verwacht, zoals Polen, Spanje en Portugal. In Londen is het al de normaalste zaak van de wereld om zo te betalen. In totaal zijn er in het buitenland al zo’n 55 miljoen aangepaste betaalpassen in omloop en kan je er ook in relatief veel meer winkels dan hier mee terecht.

Banken lopen achter door twijfel

De kans is groot dat Nederlanders over de grens eerder in aanraking komen met contact- en pinloos betalen, dan op eigen terrein. Sommigen schrikken er zo van dat ze in hun vakantie ineens niet hoeven te pinnen, dat ze hun bank bellen of dat wel klopt. Dat Nederlandse banken niet bepaald voorop lopen met het pinloos betalen, komt omdat ze lang getwijfeld hebben of de aanpassing van de betaalpas niet een kortstondig tussenstation zou zijn, op weg naar het mobiel betalen.  Daar zet de Rabobank nu volledig op in.

Veiligheid

De nieuwe betaalpassen van de ING zijn volstrekt veilig. Er zit een chip is verwerkt die de betaalgegevens alleen binnen een straal van 10 centimeter kan verzenden of ontvangen. Die afstand is zo kort dat kwaadwillenden die in de buurt van de transactie staan,  de gegevens niet kunnen onderscheppen. Met contactloos betalen kunnen kleine bedragen achtereenvolgens tot 50 euro afgerekend worden. Na deze 50 euro vraagt de betaalautomaat weer een pincode. Met de pas kunnen natuurlijk ook grotere bedragen afgerekend worden, maar dan wordt de pinpas altijd gevraagd.

Naast gemakkelijk betalen, ook gemakkelijk sparen? Bekijk de voor u meest voordeligste rente >>

Auteur 
Bron 
  • Geld&Recht