De verhoogde schenkingsvrijstelling van €100.000; ook in 2015?

Nicole Goud
Getty Images

Volgend jaar ontvang ik een grote som geld vanwege de overdracht van de verkoop van het huis van mijn overleden ouders. Met dit geld zou ik graag mijn dochter willen ondersteunen bij de verbouwing van haar huis. Kan ik volgend jaar ook nog gebruik maken van de verruimde schenkingsvrijstelling van €100.000?

In mijn antwoord op uw vraag kan ik kort zijn. Het is namelijk zo dat Minister Dijsselbloem ruim een week geleden heeft laten weten dat de verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning niet verlengd zal worden. De mogelijkheid om fiscaal voordelig tot €100.000 te schenken ten bate van de eigen woning loopt dus - zoals ook steeds de bedoeling is geweest - tot 31 december 2014.

Minister Dijsselbloem zei dat de maatregel een 'kickstart' heeft gegeven aan het herstel van de woningmarkt en daarmee precies doet waar ze voor bedoeld is. Iedereen die dat wil, kan er nog tot eind 2014 van gebruik maken. daarna is het volgens de minister dus voorbij.

P.S. Als uw dochter in 2015 nog geen 40 jaar is, kunt u wel gebruik maken van de (niet-tijdelijke) verhoogde schenkingsvrijstelling van €52.281 (hoogte vrijstelling 2014)

Auteur