Onterechte bijbetalingen terugbetaald

verzorgings- en verpleeghuizen betalen terug

Getty Images

Vijf verzorgings- en verpleeghuizen hebben bijna 100.000 euro aan onterechte bijbetalingen terugbetaald aan gedupeerde cliënten. Veel andere verzorgings- en verpleeghuizen hebben hun beleid veranderd om te voorkomen dat cliënten onterecht moeten betalen voor zorg en diensten.

Enkele verzorgings- en verpleeghuizen hebben onvoldoende maatregelen genomen.  Zij zijn daarvoor op de vingers getikt door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit blijkt uit een brief van de NZa aan de minister van VWS. De NZa is in actie gekomen na een onderzoek van de Consumentenbond in 2013. Volgens de NZa was er bij 44 instellingen mogelijk sprake van onterechte bijbetalingen. Ook maakten instellingen fouten in de voorlichting over waskosten en kosten voor stoffering.

Nader onderzoek
Na nader onderzoek van de NZa blijkt dat 5 instellingen onterecht kosten in rekening hebben gebracht. Het gaat om bedragen van 18,50 euro tot 4.000 euro. Dit bedrag wordt terugbetaald. Vier instellingen onderzoeken nog in hoeverre cliënten zijn gedupeerd. In 38 gevallen zijn er geen onterechte kosten inrekening gebracht.

Meldingen
De NZa ontvang ook zelf meldingen, vorig jaar 59. In 11 gevallen was er sprake van onterechte betalingen met een totaalbedrag van bijna 15.000 euro. Dat geld is inmiddels terugbetaald. Mocht de instelling nog een keer in de fout gaan, dan neemt de NZa maatregelen.

Hoog/laagbed
De NZa heeft ook de informatie op de websites gecontroleerd. In 155 gevallen is de informatie verbeterd, maar bij 10 instellingen staat nog steeds onvolledige of onjuiste informatie. Zo staat er bijvoorbeeld dat een nieuwe bewoner zelf voor een hoog/laagbed moet zorgen als dit voor de verzorging noodzakelijk is. Die informatie is onjuist. Volgens de regels moet de instelling in zo’n geval het bed betalen.

Wilt u uw zorgverzekering vergelijken met andere zorgverzekeringen? Kijk dan op:
http://www.geldenrecht.nl/page/vergelijken-premies-zorgverzekering

Auteur