Waarom kost het ene kopje thee...

2,5 cent en het andere €3,40?

Getty Images

Er zijn eindeloos veel soorten thee te koop. En de prijzen verschillen enorm. Is een dure thee echt lekkerder?

Waar is de tijd gebleven dat het zetten van een potje thee was omgeven door rituelen? Nog altijd drinken we in Nederland gemiddeld 80 liter thee per persoon.

Maar er zijn niet meer zoveel mensen die het water twee minuten laten koken, wat losse thee in een voorverwarmde theepot strooien, het gekookte water langzaam opgieten, dan wachten tot de thee is getrokken en in dunwandige theekopjes geschonken kan worden. Nee, nu gieten we het water in een beker over een zakje ‘theegruis’. Hup, even het zakje op en neer halen en klaar is Kees.

Toegevoegde smaak helpt

Goedkope thee vinden we onder meer bij Aldi. Een doosje Earl Grey met 20 zakjes van 4 gram – die samen goed zijn voor 40 kopjes – kost 99 eurocent. Omgerekend is dat 2,5 cent per kopje. Hoe kunnen ze het ervoor plukken, zou je zeggen. Toch zijn grote merken als Pickwick of Lipton niet veel duurder.

Een kopje thee is en blijft een centenkwestie. Maar of het nu gefermenteerde zwarte thee is, pure groene thee, biothee of rooibos, veel smaak zit er niet aan. Aroma’s van vruchten, vanille, mint of karamel geven de smaak daarom vaak een zetje. In Japan en China weten ze dat de thee ‘tot leven moet komen’. Dat kan alleen met losse thee, die je voorzichtig moet opschenken, zodat de blaadjes verschillende smaaksensaties kunnen afgeven.

Een betaalbaar allerbeste

Over de ontdekking van thee, zo’n 5000 jaar geleden, gaan vele verhalen de ronde. In één ervan vielen bij toeval een paar blaadjes van de toen nog onbekende theestruik Da Hong Poa in een kom warm water. De Chinese keizer Sjen Nung dronk ervan en hij genoot zo van het brouwsel dat hij het bij alle mensen in z’n land aanprees. En dat waren er ook toen heel veel.

Alleen al vanwege die legende is het aanlokkelijk om deze thee (een donkere oolong met een licht zoete nasmaak) te verkiezen boven een zakje theegruis. Helaas wordt de allerbeste Da Hong Poa geplukt in het Chinese Wuyi-gebergte, op bijna onbereikbaar hoge rotsen waarop nog maar zes van die struiken groeien. Daarom kost een kilo van die legendarische thee maar liefst €2250 euro. Dat is zo’n €3,40 per kopje.

Gelukkig zijn er in China ook op minder gevaarlijke terreinen nog struiken te vinden waarvan de Da Hong Pao geplukt kan worden. Díe thee is ook in Nederland te koop. Onder andere bij webwinkel www.theevansander.nl, waar je voor 100 gram €17,50 betaalt. Geadviseerd wordt om 1,5 gram per kopje te gebruiken. De prijs is dan iets meer dan 26 eurocent per kopje. En dat voor de champagne onder de thee.

Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht