Wellicht oplossing voor mensen met een hypotheek onder water

Getty Images

Jeroen Dijsselbloem denkt na over een mogelijke oplossing voor mensen met een hypotheek onder water.

Veel mensen hebben door de lagere huizen prijzen een hypotheekschuld die veel hoger is dan de waarde van de woning. De minister wil dat mensen die in de problemen komen door deze situatie hun hypotheek moeten kunnen herfinancieren zonder boete te moeten betalen. Daarna kan men een andere hypotheek met een lagere rente kiezen.
Dijsselbloem geeft aan dat een dergelijke maatregel niet voor iedereen met een hypotheek onder water zal gelden. Als iedereen boetevrij kan aflossen levert dat problemen op voor de banken. Ze hebben immers een rente afspraak met mensen die is vastgelegd in een contract.

1 miljoen hypotheken onder water


In Nederland hebben ongeveer 1 miljoen huishoudens een hypotheek onder water. Die situatie levert een probleem op als het huis verkocht moet worden. In dat geval blijft men met een restschuld zitten. Maar ook op einddatum ontstaat er een probleem omdat veel mensen de aflossing van hun hypotheek hebben geregeld via een woekerpolis.

Woekerpolis ook oorzaak van hypotheek onder water


Woekerpolissen die gekoppeld zijn aan de hypotheek leveren in bijna alle gevallen te weinig op. Hierdoor kan er maar een klein deel van de hypotheekschuld op einddatum worden afgelost. De opbrengst bij een woekerpolis is te laag door de hoge administratiekosten, lage beleggingsrendementen en hoge overlijdensrisicopremies in deze levensverzekeringen.

Omzetten naar annuïteiten hypotheek


In bijna alle gevallen is het omzetten van de hypotheek met een woekerpolis naar een hypotheek waarop wordt afgelost interessant. Voor dezelfde maandlast is het mogelijk om daadwerkelijk een fors bedrag af te lossen in plaats van af te wachten of de woekerpolis op einddatum nog waarde heeft om mee te kunnen aflossen.
Omzetten naar annuïteiten hypotheek heel makkelijk


Het omzetten van een hypotheek met een woekerpolis naar een annuïteiten hypotheek gaat heel makkelijk. Via deze tool rekent u heel makkelijk uit hoe het verhaal er in uw situatie uitziet.

Jeroen Wolfsen is financieel planner en mede-eigenaar van vergelijkingssite MoneyWise.

Jeroen schrijft veel over financiële onderwerpen en probeert op die manier consumenten te helpen bij het nemen van financiële beslissingen

Auteur