Bespaartips oktober 2014

Getty Images

De tips van Nico voor de maand oktober!

1. Goedkoop huren. Bent u van plan samen te gaan wonen, maar is uw gezamenlijke inkomen meer dan ongeveer €34.700 bruto per jaar, dan is de kans dat u in aanmerking komt voor een goedkope huurwoning minimaal. Door eerst een van u de huurwoning te laten betrekken en pas later er bij in te trekken voorkomt u dat probleem. Na twee jaar wonen bent u medehuurder of als u gaat trouwen onmiddellijk.

2. Goedkope energie. Overweegt u over te stappen naar een nieuwe energieleverancier onderzoek dan niet alleen het tarief van een eenheid gas of elektriciteit. Onderzoek vooral wat de verschillende leveranciers aan vastrecht in rekening brengen. Door een hoog vastrecht verdampt uw voordeel op de elektriciteit of gas snel.

3. Huurtoeslag redden. Vanaf 2016 vervalt volgens de plannen van Prinsjesdag de verhoogde vrijstelling in box 3 voor inkomens van AOW-gerechtigden die lager zijn dan € 20.000 bruto per jaar. Hebt u een klein inkomen, maar naar verwachting wel meer spaargeld op 1 januari 2016 dan de algemene vrijstelling van € 21.139 per persoon? Schenk dan dit en volgend jaar spaargeld (herroepelijk) weg zodat u uw huurtoeslag ook na 2015 behoudt.

4. Vruchtgebruik of rente. Over de erfenis die vrijvalt na het overlijden van een partner mag volgens de wet de langstlevende beschikken. Mag de langstlevende over de erfenis beschikken met (fictief) vruchtgebruik, dan neemt de waarde van de erfenis in de loop der jaren niet toe, wel is de verschuldigde erfbelasting dan laag. Het kan echter zinvol zijn om binnen drie maanden na het overlijden toch een rente af te spreken. De erfbelasting is dan wel wat hoger, maar omdat door de rente de waarde van de erfenis toeneemt, is later bij het overlijden van de langstlevende minder erfbelasting verschuldigd.

5. Stamrecht afkopen. Dit jaar hoeft u bij afkoop van een stamrecht over 20 procent van de waarde geen inkomstenbelasting te betalen. Koopt u af en is daarmee uw inkomen veel hoger dan andere jaren overweeg, dan de te betalen belasting over de drie voorgaande jaren te middelen. Het voordeel moet dan wel groter zijn dan € 545 anders neemt de belastingdienst u verzoek niet in behandeling.

6. Een alternatief voor spaargeld. Sparen levert u tegenwoordig niet veel meer op. Interessanter is het om schulden af te lossen waarover veel rente verschuldigd is. Een hypotheek met 4,5 procent rente waarover u 24 procent belasting kunt aftrekken kost altijd nog 3,4 procent netto terwijl de spaarrente vaak niet boven de 1,5 procent uitkomt. De hypotheek aflossen zonder boeterente levert u een voordeel op van bijna 2 procent. Een andere vorm is schenken binnen de vrijstellingen van de schenkbelasting en zo erfbelasting voorkomen. Van iedere € 1000 die u aan een kind schenkt (€ 5.229 vrij in 2014) voorkomt u € 100 erfbelasting. Schenkt u aan iemand die geen kind is van u (tot € 2092 vrij in 2014) dan bespaart u met ieder € 1000, zelfs minimaal € 300.

7. Koop een voorraadmodel. Het gaat niet best in de autobranche, het aantal kopers neemt af en het aantal modellen volgt elkaar snel op. Juist bij de vernieuwing van een model kunt u op de ‘oude’ modellen flinke kortingen krijgen. Hecht u niet aan het nieuwste van het nieuwste, doe dan uw voordeel met die instelling en koop een voorraadmodel.

8. Vergelijk en onderhandel. Vergelijken van prijzen en aanbiedingen in de supermarkten is tegenwoordig een fluitje van een cent met sites als www.yenom.nl of www.supermarktaanbiedingen.com. Vergelijken van wit- of bruingoed is een stuk ingewikkelder. De typeaanduiding luistert nauw en goed vergelijken is niet eenvoudig. Een koelkast kan bij de Mediamarkt in Rotterdam toch anders geprijsd zijn dan bij de dezelfde keten in bijvoorbeeld Den Haag. Toch is goed vergelijken op internet en vervolgens in de winkel onderhandelen een goede methode om de koelkast of televisie van uw keuze tegen een scherpe prijs te kunnen kopen.