Klaar voor de kou?

De hoogste tijd om een paar zaken te controleren in huis, zodat u niet voor niets stookt!

Verwarming op druk
Zorg dat de verwarmingsinstallatie goed is bijgevuld en ontlucht. Anders kost het de cv ketel extra energie om het huis te verwarmen. Het duurt ook langer voordat het behaaglijk is. Door die extra arbeid slijt de cv ketel sneller. Vergelijk het met niet goed opgepompte fietsbanden. Tests tonen aan dat fietsen met een te zachte band net zo zwaar rijdt als 40 kg extra bagage. Een fietsband die goed is opgepompt, rijdt lichter en gaat langer mee. En zo is het ook met de verwarmingsinstallatie. Zorg dat de cv ketel klaar is voor het stookseizoen. Vul de ketel bij.

Onderhoud nodig
Kijk meteen na wanneer de cv ketel voor het laatst is schoongemaakt en gecontroleerd. Dat moet 1x per jaar voor een open cv ketel of 1x per 2 jaar voor een gesloten cv ketel gebeuren. Onderhoud laat de cv ketel zo goed en veilig mogelijk werken. Zo gaat je verwarmingsketel langer mee. En bespaar je stookkosten. ?Een goed onderhouden cv ketel:

1. Heeft minder kans op storingen.
Zonder regelmatig cv ketel onderhoud wordt het apparaat vuil van binnen. Dit verhoogt de kans op storingen.

2. Gaat langer mee.
Regelmatig onderhoud is vaak ook van belang om aanspraak te kunnen blijven maken op de fabrieksgarantie. Lees dat na in de garantievoorwaarden.

3. Geeft een hoger rendement, dat scheelt stookkosten.
Een schone cv-ketel en goed gevuld verwarmingssysteem heeft minder gas nodig om het huis te verwarmen. Dat kan tot 10% schelen op de energierekening.

4. Verbrandt gas beter, dat is beter voor het milieu.
Een cv-ketel die schoon is heeft een lagere uitstoot van ‘broeikasgas’ CO2.?5. Is veiliger.
Er zijn brandverzekeringen of opstalverzekeringen die regelmatig cv ketel onderhoud verplichten. Als je brandschade claimt, moet je kunnen aantonen dat cv ketel onderhoud heeft plaatsgevonden.

5. Is veiliger.
Er zijn brandverzekeringen of opstalverzekeringen die regelmatig cv ketel onderhoud verplichten. Als je brandschade claimt, moet je kunnen aantonen dat cv ketel onderhoud heeft plaatsgevonden.

Met dank aan hoe-koop-ik.nl

[[image file="2011-12/logohki.png" ]]

Auteur 
Bron 
  • geldenrecht.nl