Cadeaubon met hindernissen

Getty Images

Cadeaubonnen hebben veel beperkingen, waardoor de ontvanger de bon niet, of niet naar tevredenheid kan gebruiken. Een op de vijf respondenten heeft moeite met het inwisselen van cadeaubonnen.

Dat blijkt uit een enquête van de Consumentenbond. De meeste gehoorde klacht is dat de kaart onverwacht snel verlopen is en dat deze slechts beperkt te gebruiken is. De bond bekeek een grot aantal cadeaukaarten en constateerde dat ze allemaal andere voorwaarden hanteren. Vooral de geldigheidsduur zorgt voor verwarring. Wettelijk mogen cadeaubonnen niet korter dan één jaar geldig zijn, tenzij de verkoper kan aantonen dat een kortere geldigheidsduur redelijk is.

Beperkt inwisselbaar
Ook betalen met cadeaubonnen kan lastig zijn. Soms wordt een bon slechts in een beperkt aantal winkels geaccepteerd – zoals Fashioncheque en de Nationale Bloemenbon – of is de bon niet geldig voor het hele assortiment, zoals bij de Bijenkorf Giftcard en V&D Cadeaukaart. Ook kunnen aanbieders na een bepaalde tijd kosten in rekening brengen voor het behouden van het saldo, zodat het tegoed van de bon lager wordt dan gedacht.

Auteur