Kort Geld & Recht oktober 2014

De laatste nieuwtjes

Getty Images

Koopkracht gepensioneerden gaat omlaag. Voorkom overvallen met preventietips van de politie. Dit en meer leest u in de Kort Geld & Recht rubriek van oktober.

Hypotheekrente kan nog lager
Huizenbezitters betalen nog steeds veel te veel voor hun hypotheek, ondanks de lage rente. De gemiddelde brutomarge loopt van 2,1 procent tot 2,9 procent. In 2008 was dat 1,4 procent. Dat meldt de Consumentenbond. De bond wil dat de politiek snel met de aanbevelingen van toezichthouder ACM voor de banken aan de slag gaat, zodat er meer spelers op de markt komen en consumenten een scherpere hypotheekrente krijgen.

2.200 goede doelen niet meer aftrekbaar
De Belastingdienst heeft de zogeheten ANBI-status van 2.200 goede doelen geschrapt. Dat betekent dat een donatie aan deze organisaties niet meer aftrekbaar is van de belasting. De doelen moesten openbaren waar het donateursgeld naartoe gaat, wie de bestuurders zijn en wat zij verdienen, maar ze deden dat niet. Op de website van de Belastingdienst kunt u nagaan welke goede doelen een ANBI-status hebben.

Voorkom overvallen: preventietips van de politie

  • Doe nooit zomaar open!
  • Kijk eerst door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
  • Door middel van een kierstandhouder (een stevigere variant van de deurketting) kunt u uw voordeur een klein stukje openen zonder dat er tegen uw wil personen binnendringen. 
  • Vraag wie de persoon is en wat deze komt doen, vraag om een legitimatie.
  • Wees bedacht op zielige praatjes of smoezen die oplichters gebruiken om binnen te komen. Vertrouwt u het niet, bel dan direct de politie op 112.

Boetes in termijnen betalen
In sommige gevallen wordt het mogelijk om verkeersboetes in termijnen te betalen. Dat geldt voor mensen die wel willen betalen, maar het niet kunnen en bij wie de inzet van dwangmiddelen, zoals gijzeling, leidt tot onredelijke situaties. Op dit moment is gespreide betaling van verkeersboetes alleen mogelijk als iemand ernstige schulden heeft en daarnaast vaak ook nog een strafrechte­lijke boete moet betalen. Jaarlijks worden er ge­middeld 10 miljoen verkeersboetes opgelegd, waarvan gemiddeld 95 procent wordt betaald. Vorig jaar zijn 16.500 betalingsregelingen getroffen. Hoeveel daar door de nieuwe regeling bij komen, is nog niet bekend.

‘STOP met standaardboete bij te laat betalen’
Bedrijven moeten niet zomaar een boete kunnen opleggen van €40 aan iemand die zijn rekening veertien dagen te laat betaalt. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken moet daarover in de wet helderheid scheppen, vindt Tweede Kamerlid Carola Schouten van de ChristenUnie. Op dit moment leggen veel bedrijven de boete van €40 op. Of dat in overeenstemming is met de wet, is niet duidelijk. Een rechter heeft hierover advies gevraagd aan de Hoge Raad. Schouten vindt dat Klijnsma niet op de uitspraak moet wachten, maar nu al moet zorgen voor duidelijkheid.

Onderzoek ombudsman toeslagen Belastingdienst
De Nationale ombudsman heeft dit jaar veel meer klachten ontvangen over toeslagen dan in 2013 en begint een onderzoek naar de uitvoering door de Belastingdienst. Naast meer klachten over de kinderopvangtoeslag, zijn er ook veel grieven over de huur- en zorgtoeslag. Een deel van de klachten vertoont al jaren hetzelfde beeld en het lijkt erop dat zij van structurele aard zijn, aldus de ombudsman.
Burgers komen in financiële nood door te trage afhandeling en het uitblijven van betalingen. In het najaar verwacht hij hierover meerdere rapporten uit te brengen. Eric Wiebes (Financiën) wil het systeem op de schop nemen om de uitvoerbaarheid te verbeteren en minder geld rond te pompen. In ons toeslagensysteem wordt jaarlijks tussen de 10 en 11 miljard euro uitbetaald.

‘Koopkracht gepensioneerden gaat omlaag’
Door de strengere pensioenregels gaan gepensioneerden er de komende jaren met enkele tientjes per maand op achteruit. Dat stelt het ABP na een analyse van de nieuwe financiële regels van de overheid. Ook zijn die regels ingewikkelder, wat zal leiden tot meer uitvoeringskosten. Desalniettemin staan de fondsen er sinds juni weer iets beter voor. De gemiddelde dekkingsgraad is volgens onderzoeksbureau Aon Hewitt gestegen naar 114 procent. Door de nieuwe rekenregels die per 1 januari gaan gelden, zal de dekkingsgraad waarschijnlijk dalen naar 107 procent.

Getty Images

Bron: CBS, www.berekenhet.nl
Auteur 
Bron 
  • Geld & Recht