Europese uitspraak gevraagd over advocatenkeuze

Getty Images

Het Europese Hof van Justitie gaat zich opnieuw buigen over de vrije advocatenkeuze van verzekerden met een rechtsbijstandverzekering. Dat blijkt uit een voorlopige uitspraak van de Hoge Raad, waarin de Hoge Raad vragen heeft voorgelegd aan het Europese Hof.

Eerder besliste het Europese Hof dat verzekerden in een juridische procedure zelf een advocaat kunnen kiezen en hun zaak niet hoeven te laten behandelen door juristen van de verzekeraar. Nu wil de Hoge Raad weten of verzekerden dit recht ook hebben bij een ontslagprocedure voor het UWV. Kernpunt is of een procedure bij het UWV onder het begrip ‘gerechtelijke of administratieve procedure’ valt.

Zelf advocaat kiezen

De verzekerde heeft een rechtsbijstandverzekering van ASR, die wordt uitgevoerd door DAS. De man werd ontslagen en vroeg DAS of het de rekening van een externe advocaat wilde betalen. DAS antwoordde dat de man geen recht heeft zelf een advocaat te kiezen, omdat er geen gerechtelijke of administratieve procedure is.

De man stapte naar de rechter en eiste dat DAS de zaak zou overdragen aan een advocaat van zijn keuze. De rechter kwam er niet uit en vroeg de Hoge Raad om advies. De Hoge Raad kwam tot een voorlopig oordeel dat de man zelf zijn advocaat kan kiezen in deze procedure.

Voor een definitief oordeel wil de Hoge Raad een precisering van het Europese Hof van Justitie op de eerdere uitspraak.

Auteur