Prospectus; in hoeverre kun je de AFM aansprakelijk stellen?

Getty Images

Ik ben 52 en beleg al een tijdje in diverse obligaties. Onlangs is echter gebleken dat de partij die de obligaties aanbiedt, veel te hoge rendementen heeft voorgesteld. De jaarlijkse renteuitkeringen zijn veel lager dan in het prospectus te lezen was. Verder is deze partij onlangs in het nieuws geweest en is gebleken dat deze partij absoluut niet betrouwbaar is. De kans is groot dat ik mijn ingelegde vermogen in de toekomst niet terug zal ontvangen. Ik vind dit alles bijzonder merkwaardig. Immers, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft het prospectus van de aanbieder goedgekeurd. Is de AFM nu niet aansprakelijk voor mijn geleden verlies?

Ondernemingen moeten in veel gevallen een prospectus laten goedkeuren door de AFM. In het prospectus staat informatie waarmee de belegger een goed oordeel kan vormen over de aanbieding van de effecten. Voordat iemand gaat beleggen, is het dus belangrijk om het prospectus te lezen.

De AFM controleert of het prospectus volledig, consistent en begrijpelijk is:

  • Een prospectus is volledig als het alle informatie bevat die er volgens de wet in moet staan, zoals onder meer de risico’s van het beleggen in de effecten;
  • Een prospectus is consistent als de informatie die er in staat elkaar niet tegenspreekt en niet in strijd is met andere bij de AFM aanwezige informatie over de onderneming of belegging;
  • Een prospectus is begrijpelijk als de informatie in het prospectus op een begrijpelijke manier is opgenomen, zodat een belegger tot wie de aanbieding van effecten gericht is de informatie snapt.

Dat een prospectus is goedgekeurd door de AFM betekent niet dat:

  • De aanbieder betrouwbaar is;
  • De rendementen die beloofd worden ook daadwerkelijk behaald zullen worden;
  • De AFM een oordeel geeft over de aanbieding van het effect. De AFM heeft geen toegang tot alle achterliggende informatie over de aanbieding, aanbieder of onderneming;
  • Met de goedkeuring van het prospectus geeft de AFM geen keurmerk aan de belegging die wordt aangeboden.

Nader onderzoek doen naar de instelling die de effecten uitgeeft
Controleer in de registers of de aanbieder of de bemiddelaar waarmee u zaken wilt doen een vergunning heeft! In de waarschuwingslijst van de AFM vindt u ondernemingen waarvan bekend is dat zij zich niet aan de regels houden. Onder nieuwsberichten vindt u ondernemingen die een boete of een last onder dwangsom hebben gekregen. Kijkt u ook in het register van de Nederlandsche Bank (DNB). DNB verstrekt de vergunningen voor bijvoorbeeld banken en verzekeraars.

Aansprakelijkheid AFM
De AFM is in niet aansprakelijk voor de door u geleden verliezen. De AFM heeft volgens de wet geen mogelijkheden om te controleren of de inhoud van het prospectus juist is. Het is de verantwoordelijkheid van de aanbieder om geen dingen in het prospectus te zetten die onjuist zijn. U kunt uw klachten over een dergelijke aanbieder indienen bij de ombudsman en het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Conclusie
Een prospectus is geen keurmerk van de AFM. Wanneer u beleggingsinstrumenten aankoopt van een onbekende aanbieder van effecten, doet u dan nader onderzoek naar deze aanbieder.

Auteur