Alimentatie en pensioen

Vraag van de week

Getty Images

Mijn alimentatieverplichting aan mijn ex-echtgenote eindigt in september 2016. Ik word in januari 2015 65 jaar en mijn ex-echtgenote in augustus 2015. Mag ik de alimentatie zelf stoppen nu zij AOW en een deel van mijn pensioen krijgt?

Nee, u mag niet zelf de alimentatie stoppen ook al heeft uw ex-vrouw zelf inkomen. Veranderen van de alimentatie kunt u of samen overeenkomen of via de rechter. Beter was het wanneer er een voorziening in het echtscheidingsconvenant was opgenomen waarin deze situatie zou zijn geregeld.

Helaas is dat niet zo en moet u eerst proberen om er samen met uw ex-echtgenote uit te komen. Daarvoor hebt u informatie nodig over het pensioen en de AOW die uw ex-echtgenote van u zal gaan ontvangen. Verder moet u natuurlijk ook weten hoeveel uw inkomen er op achteruit gaat wanneer u in april de eerste AOW en pensioen gaat ontvangen.

U moet vervolgens eerst overeenkomen dat de alimentatie vermindert vanaf het moment dat u en uw ex-echtgenote pensioen gaan ontvangen. Rest er nog alimentatie op het moment dat uw ex-echtgenote AOW ontvangt, dan is een tweede correctie van de alimentatieverplichting mogelijk. Komt u er samen niet uit, dan moet u de zaak toch nog voorleggen aan de rechter.