Hogere schadevergoeding notariaat

Getty Images

De Geschillencommissie voor het Notariaat heeft de maximale schadevergoeding verhoogd van vijfduizend euro naar tienduizend euro. Dat betekent dat meer zaken bij de Geschillencommissie kunnen worden behandeld.

Geschillen waarbij de schade hoger is dan tienduizend euro kunnen niet aan de commissie worden voorgelegd, tenzij de partijen aangeven dat ze geen hogere schadevergoeding zullen eisen dan tienduizend euro. Ook kan de Geschillencommissie andere klachten behandelen die verband houden met een gegeven opdracht.

Dat is bijvoorbeeld als een notaris bij het afhandelen van een erfenis wordt benoemd tot executeur en een van de erfgenamen een klacht heeft over deze notaris. De erfgenaam kan dan een klacht indienen. Een ander voorbeeld is als de koper van een huis een notaris een opdracht heeft gegeven, en de verkoper de rekening krijgt. In dat geval kan de verkoper nu een klacht indienen.

Andere voorwaarden

Dit jaar zijn de algemene voorwaarden van de notaris veranderd. Over de nieuwe algemene voorwaarden hebben de Consumentenbond, Vereniging Eigen huis en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een brochure gemaakt. Mocht een notaris voorwaarden hanteren die in strijd zijn met de nieuwe consumentenvoorwaarden, dan geldt de bepaling die voor de consument het meest gunstig is.

Auteur 
Bron 
  • De Geschillencommissie