Nederland bang voor premiestijging zorgverzekering

Getty Images

Volgende week maken de zorgverzekeraars de premies voor de zorgverzekering 2015 bekend en zeker de helft van de Nederlanders is bang voor een premiestijging.

Dat blijkt uit het jaarlijkse zorgverzekeringsonderzoek van hoyhoy.nl (voorheen verzekeringssite). Hoewel zorgverzekeraar DSW - vaak gezien als trendsetter op de markt - al heeft laten weten de premie voor de basisverzekering niet te verhogen, lijkt de zorg van de consument niet onterecht.

Premie

Verzekeraars moeten uiterlijk 19 november hun premies voor het komende jaar bekendmaken. "De angst van de consument voor hogere zorgkosten is gegrond", vertelt Erik Hordijk van hoyhoy.nl. "Wij krijgen inderdaad signalen van zorgverzekeraars dat zij overwegen de premies te laten stijgen. De wijzigingen van de AWBZ leiden tot hogere kosten voor verzekeraars, die zich genoodzaakt zien hun premies te verhogen. De vraag is nu of zorgverzekeraars dit daadwerkelijk durven te doen."

Overstappen

Uit het onderzoek blijkt ook dat de premiekosten de grootste drijfveer zijn om van zorgverzekeraar te veranderen. Hordijk: " Vorig jaar is slechts 6,5 procent van verzekeraar overgestapt; dat percentage zou dit jaar wel eens hoger kunnen worden als de premie stijgt." Van alle ondervraagden geeft 9,3 procent aan te willen overstappen, tegen 8,7 procent in 2013. Voor Nederlanders die een premiestijging verwachten ligt dat percentage op 13; vorig jaar was dit nog 9 procent.

De overige resultaten liegen er niet om. De helft van de Nederlanders verwacht in 2015 meer kwijt te zijn aan de basiszorgverzekering, terwijl 39 procent denkt dat de kosten gelijk blijven. Een minderheid van 6 procent verwacht voor komend jaar een daling van de premie voor de basiszorgverzekering. Verder komt uit het onderzoek naar voren dat Nederlanders rekening houden met een premiestijging van 6 euro per maand. Aanzienlijk, maar nog altijd minder dan op Prinsjesdag werd aangegeven. De Miljoenennota beraamde een premiestijging van 114 euro per jaar, wat neerkomt op zo’n 10 euro per maand.

Bron 
  • Hoyhoy.nl