Soepele omgang schenkingsvrijstelling

Getty Images

Wie dit jaar een nieuwbouwwoning in aanbouw heeft, kan ook volgend jaar gebruik maken van de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling. Hierbij geldt als voorwaarde dat in 2014 minimaal aan het eerste termijn van het aankoopbedrag is voldaan.

Dit blijkt uit het antwoord van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) op Kamervragen. Het geldbedrag dat mensen in 2014 hebben ontvangen via de schenkingsvrijstelling, maar nog niet volledig konden besteden, kunnen zij gebruiken om de resterende termijnen in 2015 te betalen.

Met de tijdelijke verruiming van de schenkingsvrijstelling kan maximaal 100.000 euro belastingvrij worden geschonken als de ontvanger het geld gebruikt voor de aankoop van de eigen woning, de aflossing van de hypotheek of het onderhoud of verbetering van de eigen woning.

De tijdelijke verruiming eindigt op 1 januari 2015. Dan geldt weer de gewone vrijstelling voor de eigen woning: ouders kunnen eenmalig ruim 52.000 euro belastingvrij schenken aan een kind in de leeftijd tussen de 18 en 40 jaar.

Verbouwing

Schenkingen die worden gebruikt voor verbouwing, onderhoud of verbetering van de woning kunnen tot 1 januari 2017 worden besteed, op voorwaarde dat de eigen woning al in 2014 in het bezit is én dat de schenking voor 1 januari 2015 is ontvangen.

Auteur 
Bron 
  • Rijksoverheid
  • Knb