Geen inkomen door overlijden partner

Vraag van de week

Getty Images

De man van mijn zusje is overleden, hij was 67 jaar en ontving AOW en een partnertoeslag-AOW voor mijn zus die geen eigen inkomen had. Wat zal haar inkomen zijn nu zij weduwe is?

Dat is altijd een pijnlijke vraag. Wanneer uw zuster geen eigen inkomen heeft,  zal zij het moeten doen met het nabestaanden- of partnerpensioen uit het pensioenfonds van haar man. Recht op een AOW heeft zij niet omdat ze de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet heeft bereikt.

Zij komt niet in aanmerking voor een uitkering volgens de Algemene nabestaandenwet, omdat zij is geboren na 1950, niet tenminste voor 45 procent arbeidsongeschikt is verklaard, of omdat zij niet de zorg heeft voor minderjarige kinderen.

Had meneer geen pensioen en zijn er geen inkomsten uit arbeid, dan rest de bijstand. Wel is daar de hindernis van het maximale spaarbedrag dat vrij is. Heeft uw zuster meer dan €6200 aan spaargeld of meer dan €51.600 aan overwaarde in de eigen woning, dan moet zij eerst het meerdere ‘opeten’ voordat zij in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering. De toekomst ziet er voor uw zuster financieel niet erg rooskleurig uit.

Bron 
  • Proud to be Senior