De naheffing: wie betaalt hoeveel?

Getty Images

De onverwachte naheffing van de Belastingdienst die veel werkende Nederlanders gepresenteerd krijgen, heeft voor flink wat oproer gezorgd. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financien maakt nu duidelijk wat u kunt verwachten. Ook gepensioneerden gaan betalen.

Gemiddeld krijgen de naar schatting vijf tot zes miljoen Nederlanders een rekening van 150 euro, schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer. De naheffing wordt geheven door de afbouw van inkomensafhankelijke heffingskortingen. Deze waren niet op tijd verwerkt toen de voorlopige aanslag voor dit jaar werd verstuurd. Met een paar overzichtelijke tabellen legt Wiebes uit waar de pijn het meest voelbaar zal zijn.

Cijfers: en de winnaar is...
Uit de tabellen blijkt dat Nederlanders met een inkomen tussen de 56.495 - 60.000 euro met een dertiende maand het hardst worden getroffen. Zij kunnen een naheffing verwachten van wel 321 euro. Nederlanders die minder dan 20.000 euro verdienen krijgen juist geld terug. Wie tussen de 15.000 en 20.000 euro verdient en een dertiende maand heeft, kan zelfs een bedrag van 201 euro terug verwachten.

Ook ouderen gaan betalen
Uit de brief van Wiebes blijkt verder ook gepensioneerden een naheffing tegemoet zijn. Voor ouderen tot modaal gaat het om enkele tientjes tot maximaal 105 euro. Voor ouderen met een aanvullend pensioen tot tweemaal modaal bedraagt de naheffing maximaal 372 euro. 

Voor Nederlanders zonder dertiende maand ziet het plaatje er als volgt uit:

[[image file="2014-11/tabel2.jpg" ]]

Voor Nederlanders met een dertiende maand ziet het plaatje er zo uit:

[[image file="2014-11/tabel1.jpg" ]]

De tabel voor gepensioneerden met aanvullend pensioen:

[[image file="2014-11/tabel3.jpg" ]]

Bron: Elsevier

Auteur