Relatie over: voor wie is het huis?

Getty Images

Enkele jaren geleden zijn mijn partner en ik een geregistreerd partnerschap aangegaan. Hij heeft de huur van zijn woning opgezegd en we zijn in mijn huurwoning gaan samenwonen. Helaas gaat het op dit moment niet zo goed met onze relatie. Het liefst wil ik dat we uit elkaar gaan en dat hij mijn woning verlaat. Kan ik dat eisen?

Moeilijk. Zodra een echtgenoot of geregistreerd partner bij iemand intrekt die een huis huurt, wordt de ‘nieuwe’ partner automatisch ­medehuurder. De verhuurder hoeft hiervoor geen toestemming te geven. Dit geldt alleen voor gehuwden en geregistreerd partners, niet voor samenwonenden.

Het betekent dat uw partner dezelfde rechten en plichten over de woning heeft als u. Hij heeft bijvoorbeeld huur­bescherming. Hoewel u de oorspronkelijke huurder was, hebt u niet méér rechten. U moet er samen uit zien te komen.

Mogelijk kan u - of uw partner - via de verhuurder andere woonruimte krijgen. In plaatsen met weinig beschikbare huurwoningen geldt (echt)scheiding over het algemeen niet als een reden om voorrang te krijgen bij de woningtoewijzing.

Auteur